Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
01-07-08, 15:57
instalacja elektryczna 12V + transformator + 4 halogeny
Autor Wiadomość
pawel1309
Uczestnik forum


Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 1
Skąd: Piła
Wysłany: 23-08-06, 14:38   instalacja elektryczna 12V + transformator + 4 halogeny

wygląda to tak http://img216.imageshack....laczeniebp0.jpg gdyby transformator posiadal 4 wyjscia to byloby o wiele latwiej ;) jak podłączyc to w takim przypaku?? Jezeli to mozliwe to prosilbymo dorysowanie na obrazku przewodow ktore powinny zostac poprowadzone :) Jeżeli to problem to prosze o wyjaśnienie skad do kad poprowadzic przrewod, jak połaczyc itp :) Z gory dziekuje i pozdrawiam!
 
 
     
ŚP KSKRAK_Krystyn 
Aktywny uczestnik forum


Wiek: 64
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 1585
Skąd: Kraków
Wysłany: 23-08-06, 21:28   

Witam Kolegę Pawła oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Czy o to chodzi?

4_halogeny.jpg
Plik ściągnięto 13578 raz(y) 13,67 KB

 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3991
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-08-06, 08:25   

Witam
Kolega Krystyn narysował bardzo ładny schemacik. Tylko nie wiem, czy to przeoczenie czy tak ma być na wejściu do ściemniacza pomykone jest L z N, zawsze raczej faza idzie na ściemniacz. Niektóre ściemniacze wymagają zarówno L jak i N.
A na wyjściu z zasilacza do halogenów sa trzy zaciski, ja podłączyłbym każdy halogen osobno do zasilacza ( są 4 halogeny - 2 należy podłączyć pod te same zaciski )
To jest tylko moja teoria, może ktoś ma inny pomysł?
 
     
MarekVidmo 
Uczestnik forum
MarekVidmo



Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 14 Cze 2006
Posty: 52
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 24-08-06, 11:43   

Witam wszystkich na FORUM.Kolega Jack ma rację z tą fazą przechodzącą przez ściemniacz,ale to pewnie przeoczenie.Ja w domu wszystkie tego typu urządzenia wpięte mam na fazę i żeby było śmieszne to przy pomyłce wejścia zasilania z odejściem na odbiornik ściemniacz nie reaguje na dotyk który to nim zarządza.Tak zasilanie musi być pod zacisk L,a odejście pod drugi zacisk ściemniacza.Wtedy to działanie jest poprawne.Jeśli chodzi o przyłaczanie halogenów do trafa to przeważnie robię tak,że każdy halogen ma swój przewód między oprawą a trafem.W przypadku gdy jest zbyt mała ilość zacisków przy trafie,to łącze wszystkie przewody za pomocą listwy zaciskowej i wyprowadzam jeden przewód z tej listwy i przyłaczam do trafa.To mój sposób na zagadnienie.Pozdrawiam wszystkich.
_________________
Marek
 
   
     
ŚP KSKRAK_Krystyn 
Aktywny uczestnik forum


Wiek: 64
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 1585
Skąd: Kraków
Wysłany: 24-08-06, 12:27   

Witam wszystkich, Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Dziękuję za sprostowanie. Oczywiście było to przeoczenie gdyż ściemniacz był w obwodzie L (trafa) i na przewodzie czarnym a kolor niebieski wyraźnie oznacza przew. N.
Przy ściemniaczach dotykowych ważne jest aby metalowa jego płytka dotykowa była podłączona do fazy, oczywiście przez rezystor o dużej wartości aby b. mały prąd płynący przez ciało człowieka (ręka – nogi) spowodował jego zadziałanie, o czy wspominał Kolega Marek.
Jack napisał/a:
A na wyjściu z zasilacza do halogenów sa trzy zaciski, ja podłączyłbym każdy halogen osobno do zasilacza ( są 4 halogeny - 2 należy podłączyć pod te same zaciski )
Myślę, że ta teoria nie jest dobra. Jeden palnik pobiera ok. 3A prądu. W takim przypadku przez jeden zaciski płynie 3 A, przez drugi 3 A, a przez trzeci 6 A. Gdy podłączymy to jak ja orientacyjnie narysowałem lub napisał:
MarekVidmo napisał/a:
W przypadku gdy jest zbyt mała ilość zacisków przy trafie,to łącze wszystkie przewody za pomocą listwy zaciskowej i wyprowadzam jeden przewód z tej listwy i przyłaczam do trafa.To mój sposób na zagadnienie.
to każdy styk będzie obciążony prądem 4 A. Producent przewidział trzy zaciski pewnie ze względu że powinien każdy z nich wytrzymać 6 A, co wychodzi z mocy trafa 210 W.
Dawno temu miałem podobne trafo gdzie w komplecie były dostarczone wtyczki do tych zacisków z jednym wyprowadzeniem przewodu (chyba 2,5 mm2).

Przy instalowaniu opraw halogenowych 12 V b. ważne są długości i przekroje przewodów.
Przewody powinny mieć jak największy przekrój, oczywiście z umiarem tego max.
Dla przykładu zał. rys. z mojej instalacji w mieszkaniu przy zastosowaniu 2,5 m2 dla najdłuższego obwodu.

4_halogeny.jpg
Plik ściągnięto 13549 raz(y) 14 KB

halogen03.jpg
Plik ściągnięto 13549 raz(y) 13,39 KB

 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3991
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-08-06, 17:04   

Witam kolegę Krystyn
Wszystko pięknie, także jestem za rónomiernym rozłożeniem obiciążenia na wszystkie zaciski odejściowe. Zmostkowanie wszystkich wyjść oczywiście rozwiązuje ten problem tylko nie jest tak prosto wykonać mostki na tych zaciskach, które są przystosowane do pojedyńczych żył przewdu.
Z doświadczenia wiem że ten punkt to słabość takich zasilaczy, zaciski są małe i ledwo trzymają się płytki montażowej w środku.

[ Dodano: 24-08-06, 18:06 ]
Jeszcze miejsce o którym mówię:

Wyjście zasilacza do galogenów.jpg
Plik ściągnięto 13545 raz(y) 5,33 KB

 
     
ŚP KSKRAK_Krystyn 
Aktywny uczestnik forum


Wiek: 64
Dołączył: 27 Maj 2005
Posty: 1585
Skąd: Kraków
Wysłany: 24-08-06, 17:58   

Witam Kolegę Jacka (Jack) oraz Koleżanki i Kolegów na FORUM.
Jack napisał/a:
Z doświadczenia wiem że ten punkt to słabość takich zasilaczy, zaciski są małe i ledwo trzymają się płytki montażowej w środku.
Tak jest to metoda stosowania takich końcówek jakie się używa przy instalacjach samochodowych.
Miałem podobny przypadek z takimi stykami i tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest zlutowanie tych końcówek jak na rys.

4_halogeny_lutowanie.jpg
Plik ściągnięto 13538 raz(y) 4,41 KB

 
     
MarekVidmo 
Uczestnik forum
MarekVidmo



Pomógł: 3 razy
Wiek: 41
Dołączył: 14 Cze 2006
Posty: 52
Skąd: Swarzędz
Wysłany: 24-08-06, 23:54   

Witam wszystkich na FORUM.Jeżeli chodzi o zaciski przy zasilaczach do halogenów to chyba nie ma co rozpaczać,gdy podłączymy:czy to zespół halogenów zakończony wspólnym przewodem (odpowiedniego przekroju do płynącego pradu przyłączonych opraw ) pod jeden zacisk czy każdy halogen osobno pod zaciski trafo.Czy ktoś widział taki zasilacz w środku ? Tam wszystko i tak ( cały prąd ) mają wytrzymać ścieżki obwodu drukowanego,które to są znacznie mniej wytrzymałe niż wspomniane zaciski.Poza tym moim zdaniem na wyżej wymienione zasilacze ktoś wydaje zgodę (czytaj:certyfikat ) na ich produkcję i eksploatację,a projektant takiego urządzenia ma za zadanie użyć zacisków i innych elementów takich,żeby wytrzymywały prądy robocze czy jak kto woli znamionowe.W opisany przeze mnie sposób ( poprzedni mój post ) połączyłem już mnóstwo tego typu instalacji z halogenami i jakoś nikt nie zgłaszał mi zażaleń odnośnie mojej pracy.To na tyle.Pozdrawiam.
_________________
Marek
 
   
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group