Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakość energi - miejscowość Dąbrowa
Autor Wiadomość
Mariuszczs 
Uczestnik forum


Dołączył: 15 Wrz 2009
Posty: 21
Skąd: Dąbrowa
Wysłany: 08-10-09, 08:19   

Trafo było zmieniane dwa razy, pierw z 30 na 40 ( używkę ) a potem dali nowiznę, niechcę do niego podchodzić, ma tabliczkę znamionową i pewnie pisze co on tam ma.

Wczoraj żona wypytała Pani z tego ostatniego domu to u nich często jest tak że żarówka zamiast świecić to się żarzy na czerwono, a ja myślałem że oni siedzą przy świeczkach.
 
     
fussy 
Aktywny uczestnik forum
Samozwańczy Expert


Pomógł: 121 razy
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 963
Skąd: łódzkie
Wysłany: 08-10-09, 11:55   

Marek9 napisał/a:
Jeden z kolegów napisał, że pewnie jest za słabe trafo.
W takiej sytuacji zadne obliczenia linii nie pomogą,jeżeli trafo siada.

Może i tak, a może i 15kV siada. ;-)
Kolego co tu gdybać, gdy z obliczeń wynika, że spadki napięcia są od rezystancji linii.
To znaczy obliczona wartość rezystancji linii zgadza się z obserwowanymi w domu kolegi Mariusza zmianami napięcia (przy zadanych zmianach prądu).
Podejrzewam tym samym, że udział rezystancji i reaktancji transformatora, oraz "sztywności" linii 15kV jest marginalny.

pzdr
-DAREK-
_________________
谦虚 使 人 进步
 
     
Mariuszczs 
Uczestnik forum


Dołączył: 15 Wrz 2009
Posty: 21
Skąd: Dąbrowa
Wysłany: 08-10-09, 12:19   

Też się nad tym zastanawiałem czy sn nie siada przy okazji w jakiś tam sposób nie powoduje to tej asymetrii bo:
Powiedzmy wstaje o 4 rano, napięcia w miare równe na fazach bo np 242, 242, 244
wszyscy widocznie śpią prądy na lini pewnie poniżej 10A więc nowiutkie trafo też "śpi"
podłanczam w jedno gniazdko dwa grzejniki po 2 kW, napiecie siada na tej fazie na dwu rośnie i wyjdzie mniejwięcej 222,248,249
takie obciążenie to nic dla transformatora i na nim pewnie nawet 1V nie spada na tej obciążonej fazie, spadek jest na przewodach, wiec skąd wzrost na pozostałych dwu fazach ?

Robiłem takie testy i tak się dzieje tyle że wyników napięć nie zapisałem i teraz na oko podałem jednak takie zachowanie jest. Nie jest to dla mnie jasne tak jak oporność przewodów i chciałbym się dowiedziec o co chodzi.
 
     
Mariuszczs 
Uczestnik forum


Dołączył: 15 Wrz 2009
Posty: 21
Skąd: Dąbrowa
Wysłany: 08-10-09, 16:15   

czy to może odgromniki ?



W tym roku dopiero je założono i tak jakby się nie postarali
 
     
michcio 
Uczestnik forum


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 184
Skąd: Modliborzyce
Wysłany: 08-10-09, 18:50   

Tak, odgromniki. Tylko ten jeden nie jest podłączony do uziemienia...
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 08-10-09, 19:03   

Efekt plywajacego zera.
 
     
fussy 
Aktywny uczestnik forum
Samozwańczy Expert


Pomógł: 121 razy
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 963
Skąd: łódzkie
Wysłany: 08-10-09, 23:08   

A o co, kolego Klaudiuszu, chodzi w tym efekcie?

pzdr
-DAREK-
_________________
谦虚 使 人 进步
 
     
Mariuszczs 
Uczestnik forum


Dołączył: 15 Wrz 2009
Posty: 21
Skąd: Dąbrowa
Wysłany: 09-10-09, 15:39   

Efekt pływającego zera to ja rozumiem że jakbym jedną fazę obciążył 200A to wtedy trafo dostaje w d.. i się przesuwa to zero i pozostałe fazy mają większe napiecie, ale przy minimalnym obciążeniu w trafo na bank napięcie nie spada z powodu przeciążenia go, a mimo to napięcie na dwu pozostałych fazach rośnie.

Dziś się dowiedziałem że tutaj już dwie osoby walczyły z ZE. Właściwie to zakłady produkcyjne. Nie jestem pewien czy ten sam ZE bo tutaj się trochę to przeplata.
Jeden z nich miał swoje trafo pod zakład, mimo to uruchomienie gilotyny do blachy która nie zrzerała nawet połowę mocy trafo powodowało że napiecie siadało w całej okolicy, a prócz tego chcieli rozwijac produkcję i poprosili o większy przydział mocy. Nie dostali. Drugi zakład też miał jakieś problemy. Oboje uruchomili własne elektrownie wiatrowe. Pierwszy ma 1 "wiatraczek" a drugi 3 . Temu pierwszemu skończyły się problemy, drugi narazie po roku kłopotów z podłączeniem się do sieci uruchomił 2 wiatraki. Do tego same kłody pod nogi od strony ZE z tymi wiatrakami a przecierz dążymy do uzyskiwania energi bez syfienia środowiska. ( ale to nie na temat :) )
 
     
Mariuszczs 
Uczestnik forum


Dołączył: 15 Wrz 2009
Posty: 21
Skąd: Dąbrowa
Wysłany: 16-12-09, 16:36   

Zachęcam do zakupu dwutygodnika Tina - jest krutki artykuł o sytuacji tutaj, a najważniejsze że wypowiada się Pan ze straży pożarnej o jednym z zagrożeń wynikających z niedotrzymywania jakości energii. Nareszcie jakaś instutucja wie z czym to się je :) .
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group