Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
AutoCAD - automatyczna generacja zajętości zestyków przekaźn
Autor Wiadomość
klon200
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-09, 22:59   AutoCAD - automatyczna generacja zajętości zestyków przekaźn

witam

Czy jest możliwość w AutoCAD-zie automatyczna generacja zajętość zestyków przekaźników?
Mam do czynienia ze schematami srk (sterowanie ruchem kolejowym) .
Jest tam sporo przekaźników i spisywanie zajętości na piechotę jest trochę męczące i łatwo o pomyłkę.

Czy jest jakaś możliwość aby autocad automatycznie generował zajętość w tym samym pliku co rysunek lub do jakiegoś innego zewnętrznego pliku np. excela, worda, notatnika lub innego.

Proszę o pomoc i nakierowanie mnie gdzie mogę znaleźć jakieś informacje
 
     
b@b@ 
Uczestnik forum


Pomógł: 29 razy
Dołączył: 09 Paź 2008
Posty: 343
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 02-11-09, 16:39   Re: AutoCAD - automatyczna generacja zajętości zestyków prze

klon200 napisał/a:
Proszę o pomoc i nakierowanie mnie gdzie mogę znaleźć jakieś informacje

-->> kieruję - Autocad Electrical -->> http://www.autodesk.pl/ad...660&id=12489040
http://images.autodesk.co...ec_overview.pdf

pozdrawiam
 
     
klon200
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-09, 19:32   

zgadza się że w elektricalu to zrobię ale program ma interfejs w języku angielskim oraz jest drogi a firma nie zakupi.

czy w zwykłym AC istnieje możliwość zrobienia takiego wykazu
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 02-11-09, 21:50   

A WSCAD, SEE?
 
     
klon200
[Usunięty]

Wysłany: 03-11-09, 18:48   

problem w tym że musi to być AC bo inwestor żąda plików w formacie dwg
 
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 220 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1266
Skąd: Lublin
Wysłany: 03-11-09, 20:05   

Ten program też nadaje się do automatyzacji projektowania: http://www.pcschematic.com.pl/index.html
A schematy z niego można eksportować do formatów DWG.
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 03-11-09, 20:50   

Przeciez 99% programow typu CAD daje zapis w DWGu (jak nie w 2000 to w R14).
 
     
klon200
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-09, 20:11   

Pewnie ze dają możliwość zapisu w dwg. Ale otwórzcie te pliki później w AC i to sami zobaczycie "ich kompatybilność". Miałem do czynienia z kilkoma (microstation i visio) i nieststy nie do końca są one takie super.
 
     
Klaudiusz 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 82 razy
Dołączył: 10 Gru 2007
Posty: 772
Skąd: Londyn/Wroclaw
Wysłany: 04-11-09, 22:50   

Zawsze jest w pelni zestandaryzowany format DXF. Poza tym programy oparte o InteliCADa naprawde dobrze radza sobie z zapisem w DWG (2000 i 2004).
 
     
klon200
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-11, 21:48   Re: AutoCAD - automatyczna generacja zajętości zestyków prze

klon200 napisał/a:
witam

Czy jest jakaś możliwość aby autocad automatycznie generował zajętość w tym samym pliku co rysunek lub do jakiegoś innego zewnętrznego pliku np. excela, worda, notatnika lub innego.



czy ktoś wie jak to zrobić w AutoCAD'zie??
 
     
sensei 
Uczestnik forum


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 91
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 31-10-11, 12:21   

Chodzi o pełny czy LT?
 
     
klon200
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-11, 20:35   

chętnie poznałbym rozwiązania i dla pełnego i dla LT.
w pracy posiadam 2007LT a w domu 2012 pełny

podsyłam kilka przykładowych (prostych) schematów kolejowych wyszperanych w necie. W rzeczywistości niejednokrotnie takie schematy są bardzo rozbudowane:
http://automatyka.ndl.pl/.../sygnalowy1.gif
http://automatyka.ndl.pl/.../sygnalowy2.gif
http://automatyka.ndl.pl/.../obwody/kzw.gif
http://automatyka.ndl.pl/...napedy/n86f.gif
http://automatyka.ndl.pl/...napedy/n-86.gif

W w/w schematach brakuje jeszcze nad każdym zestykiem numeru określającego lokalizację danego przekaźnika na stojaku przekaźnikowym.

Przekaźniki kolejowe są też troszkę specyficzne.

PRZEKAŹNIKI STOSOWANE W SYSTEMACH STEROWANIA SRK
informacje ogólne:
http://automatyka.ndl.pl/...Przekazniki.htm
http://automatyka.ndl.pl/...rzek/wiecej.htm

przekaźniki najczęściej stosowane:
http://automatyka.ndl.pl/...e/przek/Jrb.htm
http://automatyka.ndl.pl/...e/przek/Jrk.htm
http://automatyka.ndl.pl/...e/przek/Jrv.htm
http://automatyka.ndl.pl/...e/przek/Jrm.htm

układy zestyków:
http://automatyka.ndl.pl/...estyki/irk1.htm
http://automatyka.ndl.pl/...estyki/irk2.htm
http://automatyka.ndl.pl/...estyki/zirb.htm
http://automatyka.ndl.pl/...yki/wtykowe.htm
http://automatyka.ndl.pl/...tyki/zacisk.htm

proszę o pomoc gdyż robienie wykazu zajętości zestyków jest bardzo czasochłonne i łatwo się pomylić.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 01-11-11, 07:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
klon200
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-11, 17:50   

Panowie ja potrzebuję jakiegoś prostego rozwiązania

Z chęcią bym się przesiadł na jakiegoś E-Plan-a, WSCAD-a, PC Schematic-a, See Electircala itd ale firma (pracodawca) nie da kasy na zakup

poradzcie coś!!!

przynajmniej nakierujcie gdzie szukac rozwiązania jak to zrobić w AutoCAD-ie
 
     
sensei 
Uczestnik forum


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Sie 2010
Posty: 91
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 03-11-11, 08:03   

Jak masz pełnego to jakiś autolisp. W LT chyba nie ma nadziei :(
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group