Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jedne elektronarzędzia działają inne nie działają.
Autor Wiadomość
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 26-01-10, 14:22   

harry5 napisał/a:
to raczej wszystkie elektronarzędzia by ci nie działały
silniki szeregowe jak najbardziej by działały (wiertarki, kątówki ) gorzej z silnikami klatkowymi te przy prądzie stałym będą buczeć i mogą się uszkodzić
 
     
slawronk 
Uczestnik forum
slawronk


Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26-01-10, 20:31   

Witam, żeby rozwiać wszelkie watpliwości chcę jeszcz raz napiać:
elektronarzędzia są sprawne, przewody wtyczki też. Gniazdko też jest sprawne.
Instalacja jest założona przez spółdzielnie z licznikiem i legalnymi opłatami za pobór energii. Wiem, że kazdy chcacy pomóc zaczyna od najprostszych przyczyn gniazdka wtyczki instalacja itp. Proszę o podpowiedż co powinien wskazywać miernik żeby stwierdzić
że prąd jest prawidłowy czy za mały czy za duzy. Chodzi mi o prawidłowe parametry
by dobrze odczytać wskazania miernika. Dzięki za podpowiedzi.
 
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 74 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 423
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 26-01-10, 21:30   

Za pomocą miernika stwierdzisz ;
-czy wartość napięcia w gniazdku jest prawidłowa (około 230V) ,brak spadków,wahań bez obciążenia i pod obciążeniem ,oraz częstotliwość (50Hz)
-czy masz wstawiony układ prostowniczy w sieci.
- sprawdzisz wielkość prądów rozruchowych swoich elektronarzędzi i je porównasz (może być zainstalowane w sieci zabezpieczenie prądowe ograniczające pobór prądu lub skokowy pobór prądu )
Sprawdź jakie są układy rozruchowe w elektronarzędziach(zasilanie podawane bezpośrednio czy przez rozruchowe układy elektroniczne).
Jak to wykonasz napisz to będziemy dalej teoretyzować na odległość .
Pozdrawiam.
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 26-01-10, 22:40   

novx napisał/a:
Za pomocą miernika stwierdzisz ;
kilka mierników potrzeba do tego co kolega wypisuje dalej
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 26-01-10, 23:05   

slawronk napisał/a:
Witam, nie jestem znawcą w tej dziedzinie tylko zwykłym zjadaczem chleba, a raczej używania amatorskich elektronarzędzi.

Witam,
a ja mam wrażenie,że Kolega nie jest taki zwykły... :^o
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 74 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 423
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 27-01-10, 10:02   

scat napisał/a:
Cytat:
kilka mierników potrzeba do tego co kolega wypisuje dalej


Kolega slawronk z tekstów po wyżej widać, że potrafi już się posługiwać "próbnikiem "i sprawdzić fachowo instalację, więc czas na bardziej skomplikowane przyrządy.
Na odległość nasz teoretyzowanie musi się na czymś opierać i praca w dojściu do rozwiązania problemu musi być dwustronna.
 
     
slawronk 
Uczestnik forum
slawronk


Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
  Wysłany: 27-01-10, 11:09   

Próbnik to średnio każdy ma w domu, gorzej z miernikiem. :smile:
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 27-01-10, 11:26   

dla niedziałających urządzeń zmierzyć prąd i napięcie na tej podstawie będzie można określić przyczynę
 
     
slawronk 
Uczestnik forum
slawronk


Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 01-02-10, 08:23   

Witam, proszę o poradę czy miernikiem mierzyć napięcie w urządzeniu podłączonym do gniazdka przed włącznikiem urządzenia czy za włącznikiem. Może tak po chłopsku
podłączam wyrzynarkę do gniazdka (wcześniej rozkręcę obudowę) i sprawdzam napięcie
przed włącznikiem potem naciskam włącznik i sprawdzam za włącznikiem?
 
     
harry5 
Uczestnik forum


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 169
Skąd: Ludź
Wysłany: 01-02-10, 09:14   

. Tak po chłopsku ,to raczej tej obudowy nie rozkręcaj bo może spotkać cię niemiła niespodzianka . O ile jest gniazdo podwójne to urządzenie podłącz do jednego gniazda a pomiar wykonaj w drugim . Jeżeli gniazdo pojedyncze to zastosuj jakąś rozdzielkę . Absolutnie nie dokonuj pomiaru na odkręconej obudowie jakiejkolwiek

Pozdrawiam
 
     
slawronk 
Uczestnik forum
slawronk


Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 01-02-10, 10:09   

Czyli przedłużacz z kilkoma gniazdami
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 01-02-10, 10:28   

slawronk napisał/a:
Linia jest pociągnięta
z tak zwanej suszarni która mieści się w ciągu komórek. Przewód jest przymocowany
na zewnątrz na ścianie w koszulce ochronnej.

slawronk napisał/a:
w tej tzw. suszarni jest licznik i wartość do zapłaty jest dzielona równo na wszystkich mieszkańców. A żeby wszystkich trochę zdziwić
to u sąsiada w komórce w/w moje elektronarzędzia działają.


Witam,
czyli 1 bezpiecznik dla wszystkich,1 linia zasilajaca dla wszystkich,ale puszki rozdzielcze dla poszczególnych lokatorów...poszukaj Twojego odcinka i oceń go wizualnie,potem sprawdź jak potrafisz jakość podłączeń w puszce,gniazdku,wlączniku...

slawronk napisał/a:
wyżynarka 230V 720W nie działa

slawronk napisał/a:
piła 230V 650W nie działa


podaj jak możesz typ,symbol,nazwę w/w urządzeń :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
slawronk 
Uczestnik forum
slawronk


Dołączył: 25 Sty 2010
Posty: 9
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 01-02-10, 10:47   

Licznik jest jeden, bezpiecznik jest jeden, linia jest rozdzielona puszkami. Odkręciłem osłonę
wchodzą trzy przewody, jeden jest niepodłączony pewnie uziemienie, jest kostka i dwa przewody wchodzą do mojej komórki i trzy odchodzą do sąsiada oczywiście ten od uziemienia
nigdzie nie jest podłączony. Co do urządzeń to podam popołudniu.
 
     
otlov 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Sie 2009
Posty: 18
Skąd: Polska
Wysłany: 01-02-10, 10:57   

Kolego slawronek.
Licznik 3 faz. Jesteś do tyłu bo nie załatwiłeś sprawy tak jak Twój sąsiad z konserwatorem.
 
     
harry5 
Uczestnik forum


Pomógł: 22 razy
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 169
Skąd: Ludź
Wysłany: 01-02-10, 11:53   

Kolego ,taka dobra rada . Najpierw piszesz ,, niepodłączony pewnie uziemienie ,, po czym pięć słów dalej piszesz ,, oczywiście ten od uziemienia,,. Jeżeli nie wiesz co to za przewód ,lub nie masz absolutnej pewności ,zakręć tą osłonę i nie dotykaj tam absolutnie niczego .Ewentualnie poproś jakiegoś znajomego kumatego elektryka o pomoc . W przeciwnym wypadku zrobisz krzywdę komuś lub sobie ,a to już będzie nieciekawe .

Pozdrawiam
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group