Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozdzielnica zła i dobra
Autor Wiadomość
seba201991 
Uczestnik forum
SeKo


Pomógł: 7 razy
Wiek: 27
Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 220
Skąd: Reńska Wieś
Wysłany: 21-03-10, 15:48   Rozdzielnica zła i dobra

Jak w temacie

_________________
Im więcej się uczę, tym więcej wiem jak mało umiem..
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 21-03-10, 22:19, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
     
collet 
Uczestnik forum
moze kiedys ...



Pomógł: 21 razy
Wiek: 41
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 194
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 21-03-10, 15:50   

ciezko cos wywnioskowac, nie widzac zdjec ... popraw link ;-)
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 32
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 21-03-10, 18:32   

W wyłącznikach nadprądowych firmy Moeller zasilenie robimy z góry , nie z dołu .
Z dołu zasilamy z tego co pamiętam aparaty firmy Legrand .
( zasilanie ma oznaczenie 1 , odejście 2 )
Mam zastrzeżenia do zasilania oświetlenia'' wziętego bezpośrednio przed FR '' z pominięciem RCD , brak ochrony przeciwprzepięciowej no i ten RCD trójfazowy na odbiory jednofazowe
POZDRAWIAM
 
     
seba201991 
Uczestnik forum
SeKo


Pomógł: 7 razy
Wiek: 27
Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 220
Skąd: Reńska Wieś
Wysłany: 21-03-10, 19:25   

Co za róznica z której strony zasilimy i tak prąd zmienia swój kierunek 100 razy na sekundę.
A tak na poważnie nie ja te rozdzielnice robiłem tylko mój szefu z praktyk (tę lepszą ).Ja też bym dał odbiór z góry nie zależnie czy to legrand czy moeller, moeller ma zaciski pod grzebień i z góry i z dołu z tego co pamiętam. Oświetlenie przed różnicówki pewnie dlatego że są to same świetlówki 6szt a one mogą narobić psikusów.Jest to pod rozdzielnica sali konferencyjnej i serwerowni
_________________
Im więcej się uczę, tym więcej wiem jak mało umiem..
  
 
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 32
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 21-03-10, 19:38   

E tam .. ja spotykam RCD na obwodach ze świetlówkami i nie ma problemu .
Zawsze napięcie podajemy na styk stały(1, 3 , 5 itd) , natomiast odbiór przyłączamy do styku ruchomego (2 , 4 , 6 itd ) . Seba te oświetlenie to zasilone jest za FR nie przed nim , przejęzyczyłeś się

POZDRO
 
     
seba201991 
Uczestnik forum
SeKo


Pomógł: 7 razy
Wiek: 27
Dołączył: 03 Sie 2008
Posty: 220
Skąd: Reńska Wieś
Wysłany: 21-03-10, 19:47   

Tak przejęzyczyłem się.Jest RCD 3 f na bezpiecznik 3f a później grzebieniem na 2 bezpieczniki 1 f.Proszę wytłumaczyć mi dlaczego tak nie może być ? Przecież na RCD i tak zawsze występuje asymetria faz.
_________________
Im więcej się uczę, tym więcej wiem jak mało umiem..
 
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1066
Skąd: Suwałki
Wysłany: 21-03-10, 19:54   

seba201991 napisał/a:
Jest to pod rozdzielnica sali konferencyjnej i serwerowni
Odważny ten Twój szef z praktyk - różnicówki na obwody serwerowni... Może jeszcze zwykłe? A gdzie gwarancja zasilania?
Ponadto wyłączniki nadprądowe dwutorowe wydają się być lepszym rozwiązaniem, niż zwykłe, pojedyncze eS-ki.
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
Lucius 
Uczestnik forum



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 463
Skąd: Tarnów
Wysłany: 21-03-10, 20:08   

Elektromonter2 napisał/a:
Zawsze napięcie podajemy na styk stały(1, 3 , 5 itd) , natomiast odbiór przyłączamy do styku ruchomego (2 , 4 , 6 itd ).


Jakaś podstawa prawna, techniczna lub zalecenia producenta na to wskazują??

Tak pytam, bo temat przewija się w różnych dyskusjach, a jak to weryfikowałem w dziale pomocy technicznej firmy Legrand to otrzymałem od kilku różnych osób jednoznaczną odpowiedź, że nie ma to totalnie żadnego znaczenia - przynajmniej z punktu widzenia samego aparatu...

Inny temat to jednolitość w obrębie rozdzielni/instalacji - ale to już tzw "dobra praktyka"...
_________________
Pozdrawiam.
Łukasz Makowej
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 32
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 21-03-10, 20:16   

Niestety do podstawy prawnej nie mam dostępu , ale wiem , że te zasady o ktorych piszę należy przestrzegać . Porządni elektrycy zwracają na to uwagę .
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1066
Skąd: Suwałki
Wysłany: 21-03-10, 20:31   

Elektromonter2 napisał/a:
Zawsze napięcie podajemy na styk stały(1, 3 , 5 itd) , natomiast odbiór przyłączamy do styku ruchomego (2 , 4 , 6 itd )
Elektromonter2 napisał/a:
wiem , że te zasady o ktorych piszę należy przestrzegać . Porządni elektrycy zwracają na to uwagę
A co, jeśli na aparacie nie ma żadnych oznaczeń? Skoro należy przestrzegać, to ja też chciałbym zostać porządnym elektrykiem, tylko nie zawsze wiem, gdzie ruchomy, a gdzie stały styk...
Wiesław
   
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1066
Skąd: Suwałki
Wysłany: 21-03-10, 20:53   

Na zdjęciu masz 3 MCB (wyłączniki nadprądowe) i 3 RCD, powiedz proszę, jak należy je podłączyć? Z wyjątkiem może RCD Hagera, chociaż i tu brak oznaczeń styków. Gdzie zasilanie, a gdzie odpływ?
Pozdrawiam, Wiesław

SDC106511.JPG
Plik ściągnięto 596 raz(y) 55,86 KB

   
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 32
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 21-03-10, 21:12   

Faela zasilało się chyba od dołu , pozostałe aparaty należy podłączyć zgodnie ze schematem producenta . Jeżeli producent uznaje , że nie istotne z , której strony jest zasilanie umieszcza na schemacie oznaczenie liczby parzystej i nieparzystej przy każdym wyprowadzeniu np na RCD firmy ABB widnieją oznaczenia

1 (2) 3(4) 5(6) N ,
 
     
Deks
Uczestnik forum


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 169
Wysłany: 21-03-10, 21:30   

Lucius napisał/a:
Tak pytam, bo temat przewija się w różnych dyskusjach, a jak to weryfikowałem w dziale pomocy technicznej

Ja również i to z pomocy technicznej kilku producentów. Odpowiedz była zawsze ta sama. Można zasilać z góry i z dołu. Niektórzy producenci nawet piszą o tym w katalogach. To znaczy jest dowolność.
Także Kolego Elektromonter2, proszę nie obrażać porządnych elektryków którzy z tej dowolności korzystają. ;-)
Elektromonter2 napisał/a:
W wyłącznikach nadprądowych firmy Moeller zasilenie robimy z góry , nie z dołu .
Z dołu zasilamy z tego co pamiętam aparaty firmy Legrand .


Mam wyłączniki obu producentów przed sobą i ze schematu można wywnioskować że styk ruchomy jest połączony z dolnym zaciskiem w obu włącznikach.
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 32
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 21-03-10, 23:41   

WITAM
Panowie nikogo nie chciałem obrazić , jeżeli kogoś uraziłem - przepraszam ... :smile:
Jednak nadmienię kolejny raz , że należy trzymać się zasady podawania napięcia na styk stały . Jedni producenci pozwalają na dobrowolność w połączeniach , drudzy nie .
Ja zawsze kieruję się zaleceniami producenta i przyłączania odbioru do styku nieruchomego . Nie jest prawdą iż podłączenie zasilania jest bez znaczenia .
Mam jeszcze jedną uwagę co do '' kontrolek '' . Jeżeli poprzedza je zabezpieczenie w sieci zasilającej o prądzie większym niż 25A z regóły należy je dobezpieczyć

Nie denerwujcie się tak panowie .....

POZDRAWIAM
 
     
Deks
Uczestnik forum


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 169
Wysłany: 22-03-10, 00:43   

Elektromonter2 napisał/a:
Jednak nadmienię kolejny raz , że należy trzymać się zasady podawania napięcia na styk stały .

Problem w tym że jest to stara zasada która tyczy się niezabudowanych łączników i wyłączników. Ale nie dotyczy to dzisiejszej aparatury modułowej tzn popularnych esek i wył RCD, RCBO, FR-ów itd, gdzie styki są zabudowane i dobrze izolowane.
Elektromonter2 napisał/a:
Nie denerwujcie się tak panowie .....

Nikt się nie denerwuje, tylko nie wiemy jak Ciebie przekonać do swoich racji. :-)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group