Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozdzielnica zła i dobra
Autor Wiadomość
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1060
Skąd: Suwałki
Wysłany: 22-03-10, 07:46   

Elektromonter2 napisał/a:
Faela zasilało się chyba od dołu
Elektromonter2 napisał/a:
należy trzymać się zasady podawania napięcia na styk stały
Mam na półce aparaty minimum 10 producentów, zgodnie z rysunkami na obudowach styk stały mają na górze, a na dole możliwość założenia tzw. grzebienia.

Słowo chyba nie może mieć zastosowania w elektrotechnice.

Pozdrawiam, Wiesław
   
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 52
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 22-03-10, 07:54   

Elektromonter2 napisał/a:
W wyłącznikach nadprądowych firmy Moeller zasilenie robimy z góry , nie z dołu .

ja się zgadzam
seba201991 napisał/a:
.Ja też bym dał odbiór z góry nie zależnie czy to legrand czy moeller,

..się chyba koledzy niedogadali... :mrgreen: ..zwłaszcza że ja na tych zdjęciach widzę zasilanie RCD z góry i wspólne grzebienie dołem
Lucius napisał/a:
jak to weryfikowałem w dziale pomocy technicznej firmy Legrand to otrzymałem od kilku różnych osób jednoznaczną odpowiedź, że nie ma to totalnie żadnego znaczenia - przynajmniej z punktu widzenia samego aparatu...

..wyłącznie z punktu widzenia samego aparatu..
e-sparks napisał/a:
Na zdjęciu masz 3 MCB (wyłączniki nadprądowe) i 3 RCD, powiedz proszę, jak należy je podłączyć? Z wyjątkiem może RCD Hagera, chociaż i tu brak oznaczeń styków. Gdzie zasilanie, a gdzie odpływ?

Tak oczywisty przypadek, jak rozdzielnica z horyzontalną szyną nie wymaga wyjaśnienia, że choćby dla przejrzystości montażu jeśli zamontujemy tego Hagera zasilanego od dołu, to pewnie pozostałe obwody z tego samego grzebienia. Z podobnych względów w rozdzielnicy z szyną pionową lepiej od razu łączyć w/g symboli umieszczonych na aparaturze modułowej (lub analogicznie do montażu jak na szynie horyzontalnej), bo może wyjść niezły cyrk, gdy pomontujemy 'dowolnie', a po jakimś czasie dołożymy moduł z wyraźnie oznaczoną orientacją ( te dwa ostatnie RCD mają moduł nadprądowy, czy mają robić jako rozłączniki? Ja sugerowałbym się literką L, która mnie mówi, gdzie jest wejście).
Choćby dlatego, że jest tak prościej i logiczniej, należy rozłączniki i RCD zasilać z góry, a wyłączniki nadprądowe z dołu. Dla mnie to ma znaczenie, pozdrawiam
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 52
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 22-03-10, 08:03   

e-sparks napisał/a:
Mam na półce aparaty minimum 10 producentów, zgodnie z rysunkami na obudowach styk stały mają na górze

a ja parę rozebrałem, rysunki kłamią.
Od dołu jest moduł nadprądowy elekromagnetyczny , moduł bimetaliczny, układ gaszenia łuku i wyłącznik rozłączny o odwrotnej orientacji niż pokazują rysunki na aparaturze. Ale rysunki ładniej wyglądają przez to małe oszukaństwo
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1060
Skąd: Suwałki
Wysłany: 22-03-10, 08:28   

15kvmaciej napisał/a:
Choćby dlatego, że jest tak prościej i logiczniej, należy rozłączniki i RCD zasilać z góry, a wyłączniki nadprądowe z dołu.
Skoro piszesz o nieznanej w Polsce rozdzielni z pionową szyną montażową, to powiedz mi, Kolego jak tam jest zorganizowane zasilanie na wyłącznik główny? Od dołu, czy od góry?
15kvmaciej napisał/a:
( te dwa ostatnie RCD mają moduł nadprądowy, czy mają robić jako rozłączniki? Ja sugerowałbym się literką L, która mnie mówi, gdzie jest wejście).
Tylko jednopolowy Hager jest z członem nadprądowym. Literka L sugeruje, gdzie należy podłączyć przewód LINE, czyli fazowy. Jedno z tych RCD ma fazę po prawej, drugie po lewej.
Ja zasilam z reguły RCD od góry, a MCB od dołu, ale uważam, że cała ta dyskusja nie ma większego sensu: od tyłu, czy od przodu, jakie to ma znaczenie? Może dla 24-letniego elektromontera?
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 32
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 22-03-10, 08:51   

Kolego e - sparks nie obrażaj mnie . Może dla kolegi znaczenia to nie ma , ale dla innych owszem . W kolegi rozumieniu młodzi są gorsi , że czepiają się szczegółów i chcą robić poprawnie ? Ja nie staram się dopiec i wywyższać jak kolega . Skoro jestem młody znaczy ,że gorszy ? Czysta dyskryminacja ze strony e -sparks .
Dyskusja ta ma sens bo tyczy się ważnych spraw

POZDRAWIAM
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 52
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 22-03-10, 08:55   

e-sparks napisał/a:
Skoro piszesz o nieznanej w Polsce rozdzielni z pionową szyną montażową, to powiedz mi, Kolego jak tam jest zorganizowane zasilanie na wyłącznik główny? Od dołu, czy od góry?

Od dołu. Bo jest na dole samiuśki jak palec i tak jest prościej i przejrzyściej O:)
no i wyjątek potwierdza regułę... ;-) O:)
Literka L sugeruje, gdzie należy podłączyć przewód LINE, czyli fazowy.
no pisałem przecież, co mnie ta literka mówi....
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 52
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 22-03-10, 09:23   

e-sparks napisał/a:
Jedno z tych RCD ma fazę po prawej, drugie po lewej.

a i właśnie, jaka wygoda.... można wybrać sobie, w zależności czy aparat jest montowany na początku, czy na końcu szyny....
e-sparks napisał/a:
uważam, że cała ta dyskusja nie ma większego sensu: od tyłu, czy od przodu, jakie to ma znaczenie?

Skoro to nie ma znaczenia, niech Kolega nie ocenia i nie krytykuje jakichkolwiek rozdzielnic, i pozostanie równie liberalny jeśli chodzi o wypowiedzi innych,
Pozdrawiam
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1060
Skąd: Suwałki
Wysłany: 22-03-10, 15:59   

Elektromonter2 napisał/a:
Kolego e - sparks nie obrażaj mnie
Sam zacząłeś, ja np. uważam siebie za porządnego elektryka. Poza tym nie było moim celem obrażanie kogokolwiek.
15kvmaciej napisał/a:
niech Kolega nie ocenia i nie krytykuje jakichkolwiek rozdzielnic
Gdzie masz w tym temacie jakąkolwiek moją ocenę rozdzielnicy? Tutaj oceniam tylko bezproduktywne bicie piany w temacie: od góry, czy od dołu. Wg mnie jest tylko jedna poprawna konfiguracja:
Lucius napisał/a:
Inny temat to jednolitość w obrębie rozdzielni/instalacji - ale to już tzw "dobra praktyka"...

Pozdrawiam, Wiesław
   
     
Lucius 
Uczestnik forum



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 463
Skąd: Tarnów
Wysłany: 22-03-10, 16:54   

Cytat:
Jedni producenci pozwalają na dobrowolność w połączeniach , drudzy nie .

A konkretnie to którzy nie pozwalają na dowolność?? Tak pytam ponieważ, konkretnie sprawdzę to w katalogu i przedzwonię do działu pomocy technicznej...
_________________
Pozdrawiam.
Łukasz Makowej
 
     
mar_cik 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 840
Skąd: Zabierzów
Wysłany: 22-03-10, 19:58   

Pozwolę sobie dorzucić trzy grosze.
Kiedyś rzeczywiście była zasada podawania napięcia na styki o numerach nieparzystych (1,3,5) i podłączanie odpływów na parzyste.
Producenci także trzymali się tej zasady, no i pojawiła się aparatura modułowa gdzie producenci nie zawsze się do tego stosują, niektórzy nawet wogóle nie numerują a w dodatku część aparatów pozwala na podłączenie od dowolnej strony. Mnie wychowanemu w tamtych czasach nadal się ciężko przezwyciężyć.
W większości aparatów takich jak rozłączniki czy wyłączniki nadprądowe a nawet część RCD obojętne jest czy napięcie podamy od góry czy od dołu.
Ograniczenie mogą stanowić aparaty, które tylko od jednej strony mają możliwość podłączenia szyn łączeniowych (nie wszyscy producenci zapewniają możliwość podłączenia szyn po obu stronach).
I jeszcze jeden drobiazg dotyczący RCD. Część producentów podłącza rezystory po jednej stronie styków. Jeśli napięcie podamy na RCD od tej właśnie strony ryzykujemy zniszczenie rezystora przy wciskaniu nawet po wyzwoleniu RCD.
 
     
Deks
Uczestnik forum


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 169
Wysłany: 22-03-10, 20:57   

15kvmaciej napisał/a:
..wyłącznie z punktu widzenia samego aparatu..

A z jakiego punktu widzenia ma znaczenie?

15kvmaciej napisał/a:
a ja parę rozebrałem, rysunki kłamią.

Ja też rozbierałem. I nie kłamią. Oczywiście mówie o producentach dostępnych w Polsce. Jak jest z tymi w UK nie wiem.
 
     
Deks
Uczestnik forum


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 169
Wysłany: 07-04-10, 09:51   

mar_cik napisał/a:
I jeszcze jeden drobiazg dotyczący RCD. Część producentów podłącza rezystory po jednej stronie styków. Jeśli napięcie podamy na RCD od tej właśnie strony ryzykujemy zniszczenie rezystora przy wciskaniu nawet po wyzwoleniu RCD.

A skąd Kolega ma takie informacje? Proszę podać jacy producenci. Skonsultujemy to z działem technicznym. Raczej nie ci dostępni w Polsce, bo oni pozostawiają dowolność.
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 52
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 07-04-10, 18:12   

Deks napisał/a:
A skąd Kolega ma takie informacje? Proszę podać jacy producenci. Skonsultujemy to z działem technicznym. Raczej nie ci dostępni w Polsce, bo oni pozostawiają dowolność.

Możesz montować je jak chcesz, nawet 'do góry nogami', sznurować żółto- zieloną linką z brązową koszulką (tylko nie zapomnij zaprasować końcówki), całość utrzymana w konwencji spagetti czesanych zugami. Podobno nawet jakieś normy na to są. No, to jak już taką rozdzielnicę zrobisz, podeślij fotkę. O:)
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 32
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 07-04-10, 22:40   

Panowie zasadniczą sprawą jest podawanie napięcia na styk nieruchomy . Jest to uzależnione gaszeniem łuku oraz możliwością uszkodzenia elementow konstrukcyjnych i zespawania się stykow . Nie należy podawać napięcia na styk ruchomy , bowiem on podczas ewentualnego uszkodzeniawyłącznika może '' opaść '' na styk stały i nie przerwać obwodu . ( przy technicznym założeniu , że taka możliwość istnieje ) . Zapewniam kolegow , że w wyrobach rożnych firm są rozbieżności w zakresie montażu
 
     
verus
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-10, 05:48   

Witam.
Elektromonter2 napisał/a:
Nie należy podawać napięcia na styk ruchomy , bowiem on podczas ewentualnego uszkodzeniawyłącznika może '' opaść '' na styk stały i nie przerwać obwodu .

Na kolegi miejscu zastanowił bym się dokładniej, jeżeli podamy napięcie na styk stały,to gdy zaistnieje sytuacja jak wyżej, to obwód będzie przerwany :^o
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group