Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z odbiorem przez energetykę.
Autor Wiadomość
Kartagina4 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 1
Skąd: Jelcz-Laskowice
Wysłany: 27-05-10, 04:38   Problem z odbiorem przez energetykę.

Witam.

Pewnego dnia zadzwonił kolega że na liczniku 3-fazowym świeci mu czerwona dioda. Zajechałem, pomierzyłem i wyszło zwarcie na przewodzie zasilającym pomiędzy zabezpieczeniem przedlicznikowym a licznikami (zasilanie w rurce stalowej pojedyncze żyły technologia z połowy poprzedniego wieku). Wymieniłem na YKY 5X10 bo po co mi problemy że kładę przewód nie kabel. Odtworzyłem wszystkie połączenia, łącznie z przylicznikowymi.

Jak przyszło do plombowania przyjechał Pan z energetyki i zawyrokował:

1. do wymiany podstawa licznika 3-fazowego (licznik się trochę rusza co nie przeszkadzało wymienić go na nowy 2 lata temu).
2. Brak zabezpieczenia typu S przed licznikiem 1-fazowym (nie było go tam jak brałem się do wymiany)
3. brak protokołów pomiaru.

Osobiście to dostawiłbym co sobie życzą ale kolega ma 3 dzieci i każdy grosz się dla niego liczy więc mam pytanie(a):

1. Czy faktycznie przed licznikiem 1-fazowym powinno być dodatkowe zabezpieczenie?
2. Czy powinny być protokoły z pomiaru po wymianie kabla (sieć TN-C bez możliwości wprowadzenia TN-S na dzień dzisiejszy chociaż na przyszłość zostawiłem wolne żyły bo może będzie zmiana instalacji)?

Dla mnie usunięcie przyczyny awarii nie jest tym samym co wykonanie nowej instalacji a nawet modernizacją tylko wymianą uszkodzonej jej części instalacji w tym przypadku. Jeżeli się mylę to proszę mnie wyprowadzić z błędu.

Jako że po raz pierwszy w życiu mam styczność bezpośrednią z przedstawicielem Energii-Pro (a była to styczność mało uprzejma ze strony przedstawiciela) mam wrażenie że Pan z energetyki mnie i kolegę chce zrobić w jajo bo powiedział na na końcu cyt: "Ale o zaplombowanie to niech pan dzwoni do nas nie do głównego oddziału".

schemat.zip
schemat uproszczony
Pobierz Plik ściągnięto 587 raz(y) 2,44 KB

 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1424
Skąd: Polska
Wysłany: 27-05-10, 15:21   

Kartagina4 napisał/a:
ak przyszło do plombowania przyjechał Pan z energetyki i zawyrokował:
trzeba było zapytać ich a teraz grzecznie wykonać - podstawa pod licznik kilka złotych, eska kilkanaście no a skoro kolega to pomiary trzeba zrobić za darmo
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 65
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 27-05-10, 21:08   

Witam!
Kol.(scat) napisał/a:
trzeba było zapytać ich a teraz grzecznie wykonać - podstawa pod licznik kilka złotych, eska kilkanaście no a skoro kolega to pomiary trzeba zrobić za darmo

Już to kiedyś przerabiałem i sprawa nie jest tak prosta, jak się niektórym teoretykom wydaje... .
Są szafki pomiarowe, które montowano jescze ok. 10 lat temu, kiedy nie wymagano przedlicznikowych wyłączników. Chodzi o blaszane skrzynki z płytą czołową z nierdzewnej blachy. By cokolwiek naprawić czy przerobić trzeba zdemontować płytę czołową, między którą i obudową znajdowały się kable, żyły.
P.S.
Jak ktoś ma dużo wolnego czasu i zdrowie, to może walczyć z RE czy ZE, (chcąc tego na piśmie).
Lepiej jednak posłuchać dobrej rady kol.(scat) i cierpliwie czekać, aż nastąpi wymiana kadry. :sad:
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
  
 
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 220 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1266
Skąd: Lublin
Wysłany: 27-05-10, 21:08   

Cytat:
1. do wymiany podstawa licznika 3-fazowego (licznik się trochę rusza co nie przeszkadzało wymienić go na nowy 2 lata temu).
2. Brak zabezpieczenia typu S przed licznikiem 1-fazowym (nie było go tam jak brałem się do wymiany)
3. brak protokołów pomiaru.


AD 1 Jeśli zrywa się plomby i wykonuje jakieś zmiany w obrębie tablicy, to dobra praktyka nakazuje wymienić wątłej jakości tablicę. Żaden to koszt, a efekty widać gołym okiem.
AD 2 To zależy od wielkości mocy przyłączeniowej obydwu odbiorców.
AD 3 Tu człowiek z energetyki ma rację.
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 65
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 04-06-10, 23:28   Re: Problem z odbiorem przez energetykę.

Witam!
Kol.(Kartagina4) napisał/a:
Dla mnie usunięcie przyczyny awarii nie jest tym samym co wykonanie nowej instalacji a nawet modernizacją tylko wymianą uszkodzonej jej części instalacji w tym przypadku.

Dla mnie też, więc i z tym wymogiem protokółów z pomiarów dla ZE to złośliwość z ich strony, bo oni i tak tych protokółów nie przechowują.
Zmieniły się granice stron i takie awarie powinni teraz usuwać pracownicy ZE.
Przekonają się na własnej skórze, co znaczy utrudnianie życia, co warte są ich procedury.
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 425
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 05-06-10, 13:38   

EDI napisał/a:
Cytat:
Zmieniły się granice stron i takie awarie powinni teraz usuwać pracownicy ZE.


Mogę prosić o szczegóły,jakąś podstawę prawną czy rozporządzenie ,ponieważ w moim regionie nadal stosuje zapis "na zaciskach przyłącza".
Popzdrawiam
 
     
EDI 
Aktywny uczestnik forum
Emeryt



Pomógł: 102 razy
Wiek: 65
Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 1572
Skąd: Gryfino
Wysłany: 05-06-10, 15:03   

Witam!
Kol.(novx) napisał/a:
Mogę prosić o szczegóły

Warunki przyłączenia do sieci elektroenergetycznej ENEA Operator:
Cytat:
MIEJSCE DOSTARCZANIA ENERGII ELEKTRYCZNEJ
W ZKP – zaciski na listwie zaciskowej, w kierunku instalacji odbiorczej

Drugim dokumentem jest uzgodniony schemat jednokreskowy, gdzie jest pokazana granica stron.
_________________
Pozdrawiam!
-Edward W. (EDI)
 
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 425
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 06-06-10, 22:10   

Jeśli chodzi o linie kablowe ziemne to zgadzam się z kol.EDI lecz w napowietrznych który otrzymałem od inwestora mam zapis ;
Cytat:
Miejsce dostarczenia energii elektrycznej ;
zaciski na przyłączu stojaka dachowego

i z tego wynika,że po za nimi o naprawy właściciel martwi się sam.
Uważam,że uzgadnianie schematu jedno kreskowego to podstawa unikania konfliktów przy odbiorze
Pozdrawiam
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group