Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaciskanie linki 16mm2
Autor Wiadomość
dzidek2009 
Uczestnik forum


Pomógł: 13 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 64
Skąd: Pabianice
  Wysłany: 27-05-10, 20:24   Zaciskanie linki 16mm2

Witam jestem nowy to nie bardzo mogę się tu od naleźć ale skoro temat błędy to może ja robiąc błąd to dobrze trafie a i może jak ktoś zajrzy tu i będzie w stanie pomóc mi to pomoże.

Dokonałem zakupu praski do końcówek od 6-50mm2 (standard) firmy haupa (210805) ma obrotowe matryce i ustawiłem na 16mm2 gdyż chcę zacisnąć linkę 16mm2. Mam końcówkę 16mm2 naszykowałem przewód odizolowałem włożyłem do tulejki i za cisnąłem, po zaciśnięciu pociągnąłem za kabel i się wysunął :sad: tak samo dzieje się jak zacisnąłem 10mm2 końcówka i linka 10mm2.
Przyznam się że to moje pierwsze kroki z takimi przekrojami bo do tej pory max zaciskałem 6mm2 zwykłymi tulejkami i nie miałem żadnych problemów, aż do dzisiaj i nie wiem co robić teraz :sad:
 
 
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 220 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1266
Skąd: Lublin
Wysłany: 27-05-10, 20:36   

Ma tą samą praskę, tyle że o rozmiarze szczęk 10 – 120mm.
Podczas zaprasowywania linki zawsze stosuję szczęki o rozmiar niższy od przekroju linki, czyli w tym przypadku szczęki 10 na LGy 16mm2 i jest OK.
Inaczej jest ten sam problem z wypadaniem linki.
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
12robert12
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-10, 20:58   

a jakie końcówki stosujesz? należy grubościenne, wtedy powinno być ok.
 
     
dzidek2009 
Uczestnik forum


Pomógł: 13 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 64
Skąd: Pabianice
Wysłany: 27-05-10, 21:34   

No tak jak zaciskam 16mm to wypada ale przekładając matryce na 10mm to już zaciska mocno 16mm2 ,ale boje się że uszkadzam - zgniatam za mocno i mogą po czasie wyjść jakieś problemy.
No jakie końcówki ? grubość ścianki to ok 1mm to są takie końcówki pobielane za 2zł sztuka.Nie znam producenta bo kupuje na sztuki. Może to będzie ergom ale nie jestem pewny.
Zdecydowałem się na tą praskę bo kosztowała 400zł to jak dla moich potrzeb była ok.
 
 
     
dzidek2009 
Uczestnik forum


Pomógł: 13 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 64
Skąd: Pabianice
Wysłany: 28-05-10, 15:40   

Problem leżał po stronie końcówki. Kupiłem grubościenne i jest ok. Facet w hurtowni mnie wyśmiał jak pokazałem mu te stare co mam i powiedział że tym to nie zdziałam nic i wziąłem na próbę grubościenne zaprasowałem, zrobiłem test na wyrywanie i jest OK.

Mam jeszcze takie pytanko czy muszę przed zaciśnięciem oczyścić końcówkę z tłuszczów i tlenków czy bezpośrednio na linkę i zacisnąć.
 
 
     
12robert12
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-10, 18:11   

bez przesady, popatrz czy nie ma nalotów, jak jest w miarę czyste to zaciskaj i zapomnij, koszulka termokurczliwa dla ozdoby.

Pozdrawiam.
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 28-05-10, 18:19   

12robert12 napisał/a:
koszulka termokurczliwa dla ozdoby.

nie tylko dla ozdoby,żyłę PE w kolorze żółtozielonym,N w niebieskim,L w czarnym,brązowym,biały...
dzidek2009 napisał/a:
Mam jeszcze takie pytanko czy muszę przed zaciśnięciem oczyścić końcówkę z tłuszczów i tlenków czy bezpośrednio na linkę i zacisnąć.

Pilnikiem do metalu ograduj ostre krawędzie po zaciskaniu... :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
dzidek2009 
Uczestnik forum


Pomógł: 13 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 64
Skąd: Pabianice
Wysłany: 28-05-10, 18:32   

No może zamiast koszulki to taśma izolacyjna (w odpowiednich kolorach) ładnie owijam i już.
Jeśli chodzi o koszulki termokurczliwe to fajne są z klejem ładnie uszczelniają :mrgreen:

To pytanie o czyszczenie to tak się zrodziło bo czasem jak się kupuje to widać odciski palców potem jakieś na lotki się robią itp.
 
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 28-05-10, 18:58   

Może,czasami izolacja musi wystarczyć... :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
jarecki56 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 220 razy
Dołączył: 30 Wrz 2007
Posty: 1266
Skąd: Lublin
Wysłany: 28-05-10, 21:22   

dzidek2009 napisał/a:
Problem leżał po stronie końcówki. Kupiłem grubościenne i jest ok.

Kto jest producentem tych końcówek, bo ja stosuję grubościenne Haupa i nie jest ok.
_________________
Pozdrawiam
jarecki56
 
     
dzidek2009 
Uczestnik forum


Pomógł: 13 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Maj 2010
Posty: 64
Skąd: Pabianice
Wysłany: 28-05-10, 21:28   

Na końcówce jest symbol EΩ czyli Ergom :smile:

Jest jeszcze kwestia tego że są standard i DIN ja mam praskę standard to DIN nie mogę stosować bo mogę ją uszkodzić więc używam standard ! To jest ważne by nie mylić tego bo szkoda maszynki.
.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 29-05-10, 07:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group