Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakłócenia z sieci powodują problemy z podłączonym sprzętem
Autor Wiadomość
i84 
Uczestnik forum


Dołączył: 16 Lip 2010
Posty: 1
Skąd: Tomaszów Mazowiecki
  Wysłany: 16-07-10, 10:52   Zakłócenia z sieci powodują problemy z podłączonym sprzętem

Witam.

Mam palący problem ( ](*,) ), który postaram się opisać najdokładniej jak potrafię, z nadzieją że znajdzie się ktoś kto będzie potraił pomóc. Część podanych informacji nie dotyczy zagadnień typowo Elektrycznych, ale przedstawiłem je dla lepszego zobrazowania problemu.

Jakiś czas temu przeprowadziłem się do mieszkania ze starą instalacją elektryczną (kilkakrotnie przerabianą). Wraz z przeprowadzką, przeniosłem również swoje studio muzyczne. Urządzenia takie jak instrumenty, czy procesory dźwięku działają bez zarzutu. Problem jest natomiast z interfejsem audio, który muszę resetować za każdym razem gdy w domu zostanie zapalone światło, lub włożona zostanie jakakolwiek wtyczka do gniazdka.

Ogólny schemat połączeń przedstawiłem na rysunku:



Proszę nie brać pod uwagę modułu zaznaczonego krzyżykiem - wykluczyłem problemy z jego strony. Wzmacniacz z głośnikami po odłączeniu również nic nie zmienia.

Sednem problemu jest interfejs, podłączony do komputera przez USB - to on wymaga restartowania kiedy w sieci pojawi się zakłucenie.

Co do tej pory zrobiłem, żeby naprawić problem:
- Wymieniłem wszystkie trzy stabilizatory, oraz kondensatory na zasilaniu interfejsu.

- Zasilacz interfejsu wpiąłem w taki filtr: LINK

- Wymieniłem wszystkie gniazdka i włączniki światła w domu

- Podłączyłem co tylko się da do typowych listw przeciwprzepięciowych

- Posprawdzałem podłączenie bolców w gniazdkach i listwach - w gniazdu, do którego jest podłączona listwa widoczna na schemacie bolec jest podłączony do zera, ponieważ instalacja jest dwużyłowa

Żadna z tych czynności nie miała pozytywnego wpływu na mój problem z interfejsem audio.


Problemy występują nie tylko przy profesjonalnym korzystaniu z interfejsu audio i komputera.

Przykład z życia: Chcę obejrzeć film na komputerze - żona natomiast kosi trawę kosiarką wpiętą do gniazdka, które ma oddzielną instalację i z moją instalacją spotyka się ona dopiero przy bezpiecznikach/licznikach. Za każdym razem, kiedy żona wciśnie przycisk włączający silnik kosiarki, mój komputer gubi dźwięk.

Wrócę teraz do tematu sprzętu muzycznego - mam obawę że z powodu powyższych zakłóceń z sieci elektrycznej mogę mieć problemy z innymi urządzeniami, które zamierzam zakupić. Jak do tej pory sprzęt muzyczny działa bez zarzutów, ale boję się że kiedy podłączę jakiś nowy "klocek", to mogę coś w nim uszkodzić np. włączając w pokoju światło.

Na kondycjoner sieciowy mnie jak na razie nie stać, a poza tym uważam go za rozwiązanie połowiczne, ponieważ nawet jeśli taki kondycjoner sprawi, że będę miał na jego wyjściu stabilne zasilanie bez zakłóceń, to w całej sieci elektrycznej problem nadal będzie występował.

Problem z trzaskami w sieci zauważam również na innych urządzeniach - często na telewizorze pojawiają się zakłócenia przy włączaniu/gaszeniu światła.

Spotkałem się z opinią że pomóc może podokręcanie kabli w puszkach. Proszę o wypowiedź czy ma to sens, ponieważ część puszek mam zamalowanych i wiązało by się to z darciem farby, co wolałbym uznać za ostateczność.

Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiś dodatkowych informacji - proszę pytać - odpowiem na wszelkie pytania.
 
     
Lukas555Lukas 
Uczestnik forum


Dołączył: 08 Lut 2010
Posty: 3
Skąd: Ziemia
Wysłany: 21-07-10, 12:46   

Witam.

Szczerze powiem że miałem kiedyś podobny problemy, tylko nie przy pracy z czułymi urządzeniami studyjnymi, tylko również z urządzeniami audio typu, amplituner itp. Problem był taki że przy włączaniu światła, lub np suszarki do włosów w innym pomieszczeniu na Amplitunerze słychać było trzaski. Czasami nawet wyłączał się komputer. (nie posiadałem UPS) na telewizorze paski itd.

I właśnie rozwiązaniem było przeglądniecie puszek/rozdzielni oraz dokręcenie przewodów. Była to instalacja aluminiowa a jak wiemy aluminium musi być naprawdę mocno dokręcone. A z biegiem czasu połączenia porostu się luzowały. Problem znikł, i więcej się nie pojawił. Wkrótce po tym cała instalacja została wymieniona na Miedzianą.

Radzę przeglądnąć wszystkie połączenia, począwszy od zabezpieczeń za licznikiem. aż do ostatniego gniazdka.

Albo weź na początek Multimetr i sprawdź napięcie, oglądnij chwile i zobacz na jakim poziomie się utrzymuje, następnie włącz jakieś urządzenie które zakłócają pracę, albo kosiarkę lub coś podobnego i zaobserwuj co się dzieje. Czy powstają jakieś spadki napięcia, czy wszystko jest ok. Przy rozruchu kosiarki lub jakiegoś urządzenia powstanie spadek napięcia, ale po kilku sekundach powinno wrócić na swój poziom, z pewną tolerancją. Może być tak że jest gdzieś słabe połączenie i przewód porostu gdzieś iskrzy w puszcze, a to jest niebezpieczne. Zrób jak najszybciej przegląd instalacji.


Pozdrawiam.
 
     
mayster 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 192
Skąd: Tczew
Wysłany: 28-07-10, 17:51   

Sprawdziłbym połączenia w tablicy licznikowej, skoro przy koszeniu kosiarką problem również występuje, to jest to jedyny wspólny element dla wszystkich urządzeń.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group