Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kabel siłowy
Autor Wiadomość
torp 
Uczestnik forum


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 3
Skąd: Zabrze
Wysłany: 26-09-10, 12:37   Kabel siłowy

Witam, mam w łazience przepływowy ogrzewacz wody do którego jest podłaczony kabel siłowy, chciałbym teraz zmienić miejsce tego ogrzewacza, i powstaje pytanie jak przedłuzyc ten kabel siłowy? Czy mozna zrobić coś w rodzaju puszczki z kostka i w ten sposób przedłuzyć kabel?
 
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 346
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 27-09-10, 14:48   

Po pierwsze trzeba by wiedzieć jakiej mocy jest podgrzewacz, jaki jest typ istniejącego kabla (ilość żył , przekrój) i jaką długość będzie miał kabel przedłużający.
Ogólnie można przy zastosowaniu hermetycznej puszki o odpowiedniej klasie ochrony wykonać zabezpieczenie połączenia kabli jednak może warto się zastanowić, czy nie prościej będzie położyć do nowej lokalizacji kabel wprost od zabezpieczeń.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2332
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 27-09-10, 18:36   

Witam!

Cytat:
Ogólnie można przy zastosowaniu hermetycznej puszki o odpowiedniej klasie ochrony wykonać zabezpieczenie połączenia kabli...
O takim rozwiązaniu w obrębie łazienki nie wolno nawet myśleć. Natomiast dalsza część zdania jest prawidłowa pod warunkiem, że fragment
Cytat:
...jednak może warto się zastanowić, czy nie prościej będzie...
zostanie zastąpiony zwrotem "należy".

Ewentualnie można rozważyć wyprowadzenie istniejącego kabla poza łazienkę i tam dokonać jego połączenia z nowym.
Jednak tu jest kilka warunków do spełnienia.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
torp 
Uczestnik forum


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 3
Skąd: Zabrze
Wysłany: 27-09-10, 21:57   

Jakakolwiek puszka bedzie poza łazienka, wiec co trzeba zrobić zeby połączyć te kable?
Pociągnięcie nowego kabla od zabezpieczeń nie wchodzi w grę.
 
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 425
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 28-09-10, 08:41   

Najpewniej zastosować odpowiednie tulejki łączeniowe i zaprasować je.Nasuwając oczywiście przedtem koszulki termokurczliwe.
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2332
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 28-09-10, 14:07   

Witam!

Nie wiemy gdzie był i gdzie będzie ogrzewacz wody zamontowany.
Norma "łazienkowa" zabrania prowadzenia przewodów wewnątrz strefy 1 jeżeli nie są one ułożone głębiej niż pięć centymetrów od lica ściany tę strefę wytyczającej.
Czyli przewody zasilające odbiorniki umiejscowione w tej strefie praktycznie powinny wychodzić albo ze ściany, albo z podłogi, albo z sufitu. W zależności od konstrukcji i budowy urządzenia.
W naszych warunkach bardzo często grubość ścian nie pozwala na montowanie jakichkolwiek urządzeń czy osprzętu na ścianie a którą znajduje się strefa 1.

Opowieści o rurkach termokurczliwych i prasowaniu przewodów w tym konkretnym przypadku (ja osobiście) nie znając żadnych danych włożył bym pomiędzy bajki.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 425
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 28-09-10, 14:38   

torp napisał/a:
Jakakolwiek puszka bedzie poza łazienka, wiec co trzeba zrobić zeby połączyć te kable?
.


Kolego kkas12 skoro puszka będzie poza łazienką (czytaj wyżej) i jak znam życie zaszpachlowana to jak torp ma połączyć te przewody; skręcić razem i zaizolować ,zastosować złączki Wago ,kostki .Uważam ,że zaprasowane tulejki gwarantują pewne i trwałe połączenie przewodów.
Jak mu nic nie poradzimy to skręci kombinerkami przewody, zaizoluje i niech sobie wiszą i to dopiero będzie bezpieczne.
Odwoływanie się do norm i przepisów ,określaniu stref 0;1;2 nic mu może nie mówić ,czasem potrzebne są proste stwierdzenia ,że nad wanną i w prysznicu oraz 60cm od nich nie montujemy gniazdek i podgrzewaczy wody
Nie każdy kto tu pyta jest elektrykiem.
Pozdrawiam
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2332
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 28-09-10, 14:54   

Witam!

A ja uważam kolego, że elektryk stosujący zaprasowywane końcówki czy tulejki na przewodach jedno drutowych o przekrojach poniżej 16mm² nie robi nic innego jak wciela w życie pomysły nie mające nie tylko żadnego uzasadnienia, ale mogące wprowadzić realne zagrożenie uszkodzenia urządzeń oraz doprowadzić do porażenia.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
torp 
Uczestnik forum


Dołączył: 26 Wrz 2010
Posty: 3
Skąd: Zabrze
Wysłany: 28-09-10, 20:16   

O strefach akurat wiem i bedzie kabel najwyżej w strefie 2 jak i sam ogrzewacz.
Gdzie indziej wyczytałem ze wago są mało wytrzymałe.
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1156
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 28-09-10, 20:31   

torp napisał/a:
Gdzie indziej wyczytałem ze wago są mało wytrzymałe.

Witam,
niech Kolega powie to producentowi WAGO...podczas próby udowodni,pokaże,potraktuje je prądem,wszystko się stopi,sfajczy,ale bedzie zachowana ciągłość,pewność... :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 425
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 28-09-10, 20:49   

Kolego kkas12 ponawiam pytanie ;
Cytat:
to jak torp ma połączyć te przewody; skręcić razem i zaizolować ,zastosować złączki Wago ,kostki


Czytam tylko słowa krytyki i pouczenia co jest w normie to może choć raz konkretna praktyczna rada sposobu, pewnego połączenia przewodów

Co do koszulek termokurczliwych to mamy pełna gamę rodzajów tak,że nie zawsze stosujemy cienkościenne i bez kleju np; http://www.radpol.com.pl/
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2332
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 28-09-10, 21:32   

Witam!

O puszkach kolega nie słyszał?
Czy WAGO to już jedyne co można do połączenia dwóch przewodów zastosować.

I nie odwracaj kota ogonem kolego novx.
Napisałem wyraźnie
Cytat:
...elektryk stosujący zaprasowywane końcówki czy tulejki na przewodach jedno drutowych o przekrojach poniżej 16mm² nie robi nic innego jak wciela w życie pomysły nie mające nie tylko żadnego uzasadnienia, ale mogące wprowadzić realne zagrożenie uszkodzenia urządzeń oraz doprowadzić do porażenia.
Więc dlaczego piszesz o rodzajach i grubościach koszulek termokurczliwych?
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 425
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 29-09-10, 10:23   

torp napisał/a:
Jakakolwiek puszka bedzie poza łazienka, wiec co trzeba zrobić zeby połączyć te kable?


A gdzie my rozpatrujemy te połączenie jak nie w puszce kolega torp j/w napisał wyraźnie (może tylko dla mnie) ,że będzie to połączenie w puszce poza łazienką.I nie znając mocy podgrzewacza zakładam (największa),ze może być o mocy24/27 kW , jakie kolega zastosowałby połączenie ,skoro odpowiednie tuleje (złączka kablowa) - nie; wago -nie (no tu się mogę z kolegą zgodzić)to jaki pomysł połączenia w tym wypadku miałby uzasadnienie według kolegi.Na negacji trudno będzie nam będzie zbudować jakiś konsensus prawidłowego połączenia kabla w tym przypadku.

Nadal podtrzymuje ,że używając tulejkę - złącze kablowe tego typu ;
http://prospersklep.pl/Zl..._Z_240-437.html
i koszulkę termokurczliwa grubościenną z klejem (dlatego napisałem o rodzajach) możemy wykonać pomiary Rizo (nie miałem nigdy problemów z wynikam)i tą puszkę nawet zaszpachlować dla własnego komfortu estetycznego

Jeśli kolega ma pewniejszy sposób proszę się nim podzielić chętnie wypróbuje i może pozostali koledzy na tym forum.
Pozdrawiam
Józef
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2332
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 29-09-10, 11:41   

Witam!

Co kolega chce osiągnąć?
Zdezawuować połączenia skręcane, czy lobbować na rzecz producentów złączek, koszulek i oczywiście narzędzi do zaprasowywani tychże końcówek na przewodach?
Proszę wskazać jednego producenta jakiegokolwiek urządzenia czy aparatu, który zamiast połączeń skręcanych w celu jego przyłączenia do sieci zastosował połączenia zaprasowywane.

Więc ta niby troska o pewność połączeń jest nie na miejscu.
Końcówka do zaprasowywania jak najbardziej, ale w tak małych przekrojach tylko w przypadku linki a nie dla przewodu jedno drutowego.
W jaki sposób to połączyć i czego w tym celu użyć?
Ano, dokładnie tego samego i w taki sam sposób postąpić jak w przypadku połączenia trzech przewodów o przekroju np: 6mm² w jednej puszce.

Nie twórz kolego problemów tam gdzie ich nie ma.

Tytułowe pytanie jest takiej treści
Cytat:
Czy mozna zrobić coś w rodzaju puszczki z kostka i w ten sposób przedłuzyć kabel?

Natomiast moja odpowiedź jest taka: można tak postąpić, ale puszka powinna znajdować się poza łazienką. Należy również uwzględnić to o czym pisałem wcześniej o strefach i głębokościach posadowienia przewodów.
Jednak autor wątku ma jeszcze jedną możliwość rozwiązania problemu.
Wyprowadzić istniejący przewód poza łazienkę, zamontować wyłącznik serwisowy (bezpieczeństwa) przerywający wszystkie tory robocze i w tym miejscu połączyć stare z nowym.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
novx 
Uczestnik forum


Pomógł: 75 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 425
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 29-09-10, 12:32   

kkas12 napisał/a:

Natomiast moja odpowiedź jest taka: można tak postąpić, ale puszka powinna znajdować się poza łazienką. Należy również uwzględnić to o czym pisałem wcześniej o strefach i głębokościach posadowienia przewodów.
Jednak autor wątku ma jeszcze jedną możliwość rozwiązania problemu.
Wyprowadzić istniejący przewód poza łazienkę, zamontować wyłącznik serwisowy (bezpieczeństwa) przerywający wszystkie tory robocze i w tym miejscu połączyć stare z nowym.

I to jest rada ,dziękuje .
Z wielu takich porad autor wątku wybierze tą która jest adekwatna do zastosowania w jego przypadku ,co jest jednym z celów tego forum i to chciałem osiągnąć.
Pozdrawiam
Józef
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group