Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Podwieszanie kabla na lince
Autor Wiadomość
Maxios28 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 7
Skąd: Tarnów
Wysłany: 04-11-10, 18:28   Podwieszanie kabla na lince

Mam pytanie, byc moze proste .. czy przy podwieszeniu kabla w igielicie na odległość ok 10 m. muszę robić naciąg linką?
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 05-11-10, 07:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-11-10, 18:37   

Witam
Cytat kolegi Maxios28:
Cytat:
czy przy podwieszeniu kabla w igielicie na odległośc ok 10 m. musze robic naciag linka?

Oczywiście !!!
Lub zastosować do tego celu przeznaczony przewód z wbudowaną linką nośną, ewentualnie samonośny.
Błędem w sztuce jest montaż przewodu bez linki nośnej.

Przewód ze stalową linką nośną.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 2087 raz(y) 9,59 KB

Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 05-11-10, 07:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Maxios28 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 7
Skąd: Tarnów
Wysłany: 04-11-10, 18:38   

Moze wyprostuje .. chodzi o podłączenie z pakamery do pakamery kabla 5x4 w igielicie i kolega uparł sie ze musi on byc na lince bo kazdy kabel miedziany MUSI byc na lince
 
     
UNITRA_SERVICE 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 30
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 04-11-10, 20:03   

Czy wszystkie problemy kolegi Maxios dotyczą podwieszania przewodów? Jeden temat o OW 5x6mm2 na budowie, teraz ten...
No a wracając do tematu to owszem, normalny przewód potrzebuje linkę nośną do której będzie podwieszony.
Jeżeli nie chce kolega wieszać przewodu na lince nośnej to zostaje jedynie kupić przewód samonośny.

Pozdrawiam
 
     
Maxios28 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 7
Skąd: Tarnów
Wysłany: 04-11-10, 22:16   

ok, szczerze to jestem nowicjusz i zatrudnilem sie w firmie gdzie mam byc pomocnikiem elektryka a mysle, ze wiem wiecej niz elektryk lecz chce sie upewnic w swoich przekonaniach... wiec czekam na odpowiedzi z waszej strony
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 05-11-10, 07:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 346
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 05-11-10, 07:58   

Wygląda na to , że jednak nie wie Kolega więcej od elektryka. Jak sam Kolega przyznaje jest nowicjuszem warto więc trochę poobserwować pracę starszych i bardziej doświadczonych elektryków i nie negowac od razu ich wiedzy. Kabel czy to w igielicie czy w gumie w przypadku konieczności podwieszenia musi być podwieszony do linki nośnej bądź w nią fabrycznie wyposażony i dotyczy to nie tylko kabli z żyłą miedzianą.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
mayster 
Uczestnik forum


Pomógł: 4 razy
Wiek: 31
Dołączył: 16 Cze 2007
Posty: 192
Skąd: Tczew
Wysłany: 08-11-10, 07:22   Re: Podwieszanie kabla na lince

Maxios28 napisał/a:
Mam pytanie, byc moze proste .. czy przy podwieszeniu kabla w igielicie na odległość ok 10 m. muszę robić naciąg linką?


10m to jednak nie 3 czy nawet 5m, trochę to waży. Linka kosztuje grosze (np. w markecie), mocowanie też robi się bardzo szybko więc lepiej podwiesić. Może sam przewód i by wisiał, ale pomyśl jak przyjdzie zima i np. oblodzenie.

Pozdrawiam :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group