Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
13-11-10, 13:50
Poprawki po instalatorze
Autor Wiadomość
motif 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 12
Skąd: PL
  Wysłany: 13-11-10, 12:34   Poprawki po instalatorze

witam, nie wiem czy to dobre forum na ten temat ale mam pytanie,
elektryk sknocil mi inslacje i zostawil i zniknal...
Mam teraz problem w w czesci instalacji, tzn w piwnicy - gdy podlaczam tam jakiekolwiek obciazenie np zarowke 60W wybuja mi bezpiecznik automatyczny Heger CD44IJ, przycisk "test" na tym bezpieczniku rowniez wybija ten bezpiecznik. Czy jestem w stanie cos sprawdzic sam? w skrzynce przyznam duzo kabli, 3 rzedy bezpiecznikow hegera i wprawdzie jestem elektronikiem ale z elektryka instalacyjna dawno nie mialem do czynienia. Mozliwe ze gdzie niebieski kable zle podpiety albo uziemienie? miernik i neonowka pokazuje napiecie w gniazdku, jednak pod obciazeniem wybija...

dzieki
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 13-11-10, 12:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-11-10, 14:01   

Witam
Cytat kolegi motif:
Cytat:
wybuja mi bezpiecznik automatyczny Heger CD44IJ

To nie jest bezpiecznik tylko wyłącznik ochronny różnicowoprądowy o charakterystyce AC i znamionowym prądzie różnicowym 30mA, służący do ochrony przeciwporażeniowej - taki jak na zdjęciu poniżej.
Cytat:
Mozliwe ze gdzie niebieski kable zle podpiety albo uziemienie?

Najprawdopodobniej zamieniony jest gdzieś ( np. gniazdo elektryczne 230 V ) przewód niebieski N i zielono-żólty PE. Należy sprawdzić czy aby gdzieś niebieski N nie jest podłączony do styku ochronnego.
Cytat:
elektryk sknocil mi inslacje i zostawil i zniknal...

Pomyłki zdarzają się każdemu. Co nie tłumaczy elektryka bo powinien wykonać pomiary po skończonej pracy.

Wyłącznik ochronny różnicowoprądowy Hager.jpg
Plik ściągnięto 18808 raz(y) 10,39 KB

Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 13-11-10, 12:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
lukaszpol26 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 17
Skąd: łuków
Wysłany: 13-11-10, 18:42   

Sprawdź czy przez pomyłkę w puszcze nie jest połączony przewód PE z N. Byc może jest gdzieś usterka na przewodzie zasilającym dane pomieszczni .Pozdrawiam LP
 
     
motif 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 12
Skąd: PL
Wysłany: 13-11-10, 21:38   

Jack napisał/a:

Najprawdopodobniej zamieniony jest gdzieś ( np. gniazdo elektryczne 230 V ) przewód niebieski N i zielono-żólty PE. Należy sprawdzić czy aby gdzieś niebieski N nie jest podłączony do styku ochronnego.


dzieki, zaraz bede to sprawdzal ale pomylone moga byc w skrzynce a nie gdzies w gniazdku bo jakby w gniazdku to by wybilo chyba odrazu. Rozumie ten przycisk niebieski"test" sprawdza cos takiego wlasnie?
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1053 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3992
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-11-10, 15:37   

Witam
Cytat kolegi motif:
Cytat:
zaraz bede to sprawdzal

I jak tam efekty kontroli. Może fizyczna obecność elektryka by się przydała ?
Cytat:
ale pomylone moga byc w skrzynce a nie gdzies w gniazdku ..........

Żyły przewodu mogą być zamienione przy gniazdku, w puszcze połączeniowej lub w tablicy bezpiecznikowej. A zadziałanie zabezpieczenia ochronnego następuje po podłączeniu obciążenia, co jest wynikiem błędu w instalacji, niezależnie od miejsca występowania.
Cytat:
ten przycisk niebieski"test" sprawdza cos takiego wlasnie?

Przycisk test służy wyłącznie do kontroli działania mechanicznego wyłącznika ochronnego. Do badania parametrów elektrycznych wyłącznika przeznaczone są specjalistyczne przyrządy pomiarowe lub testery.
 
     
motif 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 12
Skąd: PL
Wysłany: 15-11-10, 09:11   

witam ponownie, jak narazie nie udalu mi sie nic znalezc,
w skrzynce widze nie zawsze jest utrzymany system kolorow (tragedia)
widze 2 kable zolto-zielone polaczone razem w hagerze do jednego zlacza z brazowym i jest na nich faza. Odlaczenie ich nie pomoglo. Sprawdzam teraz dwie podejrzane puszki w piwnicy ale kable tam sa skrecane z saba i izolowane tasma wiec ciezko cos zobaczyc. Czy taki system polaczen na skretke jest OK???

wyglada ze bede musial wziasc "fachowca" ale nie jestem pewny czy jeszcze istnieja tacy...
 
     
lukaszpol26 
Uczestnik forum


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 17
Skąd: łuków
Wysłany: 17-11-10, 07:17   

Co do połączeń to najlepsze pod względem elektrycznym jakę może być ma swoje wady ale większość elektromonterów takowe stosuje.Zapewne zostały pomylone przewody w puszcze tak jak pisałem poprzednio Pozdrawiam LP
 
     
motif 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Lis 2010
Posty: 12
Skąd: PL
Wysłany: 17-11-10, 09:17   

a czy jest dopuszczalne uzywanie kabli zolto-zielonych jako pradowych? w kilku puszkach byly podpiete do brazowych. Juz kilka z nich przepiolem. Tragedia ze ktos taki ma uprawnienia
elektryczne!
 
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 346
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 17-11-10, 11:45   

motif napisał/a:
a czy jest dopuszczalne uzywanie kabli zolto-zielonych jako pradowych?


Jest to niedopuszczalne i zagraża bezpieczeństwu użytkowników i osób konserwujących taką instalację.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
thomyk 
Uczestnik forum



Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 116
Skąd: Tarnów
Wysłany: 03-12-10, 20:34   

przwód żyłto-zielony może być jedynie uzyty jako uzuemiający lub PE (ochronny)

Może narazie zamiana kolorów nie jest problemem ale gdy pojawia się kolejny elektryk może przypadkowo dotknąć takiego kabla nie spodziewając się tam żadnego napięcia i go przetrzepie z deka. I kto wtedy będzie winny :)
_________________
elektryk-tarnów
 
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 05-12-10, 21:24   

darek_wp napisał/a:
Jest to niedopuszczalne i zagraża bezpieczeństwu użytkowników i osób konserwujących taką instalację.
jest dopuszczalne ale trzeba oznaczyć na końcach prawidłowymi kolorami
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 32
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Zakroczym k. Wa-wy
Wysłany: 05-12-10, 21:34   

kurcze wiedziałem ..... wiedziałem , że kolega scat zabierze głos
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 05-12-10, 21:51   

Elektromonter2 napisał/a:
kurcze wiedziałem ..... wiedziałem , że kolega scat zabierze głos
prorok? trudno nie zabrać głosu jak się czyta głupoty i to sprzeczne z PN, już mi się znudziło naprawianie ale dzisiaj mam jakąś wenę czy co :mrgreen:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group