Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki przełącznik zastosować do układu sieć agregat w domku?
Autor Wiadomość
wojtek123 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 96
Skąd: Śląsk
Wysłany: 28-04-11, 19:14   Jaki przełącznik zastosować do układu sieć agregat w domku?

Czy tego typu przełączniki są zgodne z przepisami
http://allegro.pl/przelac...1585017103.html

http://allegro.pl/przelac...1583152344.html

Przełączniki nie mają widocznej przerwy w obwodzie to czy można je stosować?
Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 29-04-11, 06:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
lichym 
Uczestnik forum


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 114
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 28-04-11, 19:57   

Witaj

Ten drugi sam zakładałem kilkakrotnie. Zajmują co prawda sporo miejsca ale pewne i bezpieczne. Pozdrawiam
 
     
wojtek123 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 96
Skąd: Śląsk
Wysłany: 28-04-11, 20:05   

no niestety trzeba na to większą rozdzielkę ale ten drugi trż nie ma widocznej przerwy w obwodzie jak to się ma do przepisów
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1157
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 28-04-11, 20:16   

A te "Atesty, certyfikaty, deklaracje zgodności" i "Pliki do pobrania" nie wystarczą?
http://www.spamel.com.pl/...age=PL&r=1&ptk=
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
wojtek123 
Uczestnik forum


Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 96
Skąd: Śląsk
Wysłany: 28-04-11, 20:32   

a czy w każdym przypadku N musi być rozłączalny?
 
     
mar_cik 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 840
Skąd: Zabierzów
Wysłany: 28-04-11, 22:12   

Przełączniki SVK4 firmy Tracon nie są przełącznikami zasilania, do funkcji przełącznika sieć-agregat wogóle się nie nadają.
Wystarczy poczytać co jest na ich temat w katalogu firmy:
http://pl.traconelectric....racon_E05_4.pdf

Jeśli szukasz czegoś mniejszego niż PRZK, niezbyt dużego i niezbyt drogiego, zobacz w katalogu Hager na SF463, ma szerokość 8-miu modułów, cena w cenniku Hager 471zł netto.
Hager oferuje też przełączniki z widoczną przerwą serii HI400 (np. HI403R HI404R), większe i dwukrotnie droższe.

Co do przełączania N, czy ma być przełączany zależy w dużej mierze od sposobu uziemienia punktu zerowego generatora i sposobu przyłączenia (stałe czy poprzez wtyczkę odbiornikową).
 
     
Janek.G 
Uczestnik forum
Janek.g


Pomógł: 26 razy
Wiek: 38
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 496
Skąd: Podlaskie
Wysłany: 10-08-16, 20:09   

Nie wiem czy nie podpadnę moderatorom (ale jeśli tak i usuną ten wpis, to trudno*) ale jako instalator ostrzegam przed wydaniem swych trudno zarobionych złotówek na przełącznik PRZK. Jeszcze nigdy nie udało mi się "ukręcić" zacisku w najtańszej "eS-ce" a dokręcenia pilnuję jak mało kto (zbyt wiele widziałem co robi nie dokręcony zacisk) a w tym ........... mam dwie sztuki pod rząd z czego jeden to 160A (kosztuje trochę). A uważałem. #-o





* Jeśli ten wpis-pochodzący od osoby będącej na forum od 10 lat- nie jest wymianą myśli, doświadczeń i spostrzeżeń dotyczących pracy elektryka, to co jest?
_________________
Jeśli coś się nie daje naprawić, to znaczy, że nie było zepsute
 
     
kmikos168 
Uczestnik forum


Dołączył: 29 Lip 2016
Posty: 3
Skąd: Tarnów
Wysłany: 10-08-16, 21:06   

Jeżeli jest to podłączenie nowego agregatu to jego zabudowa powinna być prawdopodobnie uzgodniona z dostawcą energii. Chyba że chodzi jedynie o wymianę przełącznika. Z tego co mi wiadomo to przełącznik powinien mieć stan "0" pomiędzy pracą sieć / agregat.
 
     
asmp 
Uczestnik forum


Wiek: 39
Dołączył: 28 Lip 2017
Posty: 57
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-08-17, 13:17   

A z jakim agregatem będzie to dobrze współpracowało? Taki min 5kW.
 
     
tpwc 
Uczestnik forum


Dołączył: 18 Sty 2016
Posty: 39
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 23-08-17, 07:54   

Najlepiej kupić agregat który wygeneruje 30-40% więcej mocy niż wynikałoby to z zapotrzebowania danego urządzenia. Takie sprzęty trochę kosztują, ale dają rade. Np tutaj https://kraftdele.info/pl/agregaty-trojfazowe/6-agregat-pradotworczy-diesel-kd121-kwd6500es.html agregat 3fazowy o mocy 7000W.
 
     
jarek27 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Cze 2018
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-06-18, 10:06   

Wszystko zależy od tego jaki agregat masz, ja kupiłem np. prądnice taką



Źródło: http://barracuda.sklep.pl...ator-pradu.html
 
     
masms 
Uczestnik forum


Dołączył: 18 Lip 2018
Posty: 2
Skąd: Poznań
Wysłany: 18-07-18, 22:01   Lepiej rozłączać N w tym przypadku.

wojtek123 napisał/a:
a czy w każdym przypadku N musi być rozłączalny?


wyobraź sobie, że z agregatu zasilasz budynek, N nie jest rozłączone. W tym samym momencie ktoś wykonuje prace serwisowe na lini nN przed budynkiem a u Ciebie w jakiś sposób dostaje się faza na przewód N. Elektryk spada ze słupa.
_________________
Mateusz
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group