Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prędkość marszu a zapalanie lamp
Autor Wiadomość
pablo5 
Uczestnik forum


Dołączył: 11 Paź 2011
Posty: 2
Skąd: Praszka
Wysłany: 11-10-11, 21:02   Prędkość marszu a zapalanie lamp

Witam, tworzę układ (sterownik) oświetlenia ścieżki chodnikowej, której lampy będą zapalane w takim tempie w jakim porusza się człowiek na ścieżce (będą powolnie zapalane do maksymalnej jasności, a następnie powolnie gaszone). Chodzi o to, aby układ mógł rozpoznawać prędkość z jaką porusza się człowiek i wtedy znając ową prędkość sterować zapalaniem/gaśnięciem lamp. Problem jednak tkwi w tym, że za bardzo nie wiem jak określać aktualną prędkość człowieka.

Myślałem nad takim rozwiązaniem:
- w punkcie a umieszczony jest jeden czujnik, w punkcie b umieszczony drugi czujnik
- znając czas przejścia pomiędzy punktem a i b (obszar A) znam prędkość z jaką porusza się człowiek (nie interesuje mnie dokładna wartość liczbowa, a jedynie umowne przedziały – wolno, średnio, szybko)
- znając prędkość w obszarze A (np. wolno), lampę znajdującą się w następnych obszarach (B, C i D) rozświetlam wolno.

Jednak ten sposób detekcji prędkości sprawdza się jeśli prędkość na długości całej ścieżki jest stała. Jeżeli jednak prędkość zmienia się w różnych obszarach to jest wtedy problem, np. w obszarze A prędkość była wolna, więc lampa z obszaru B będzie rozświetlana wolno, ale obiekt w tym obszarze porusza się już szybko.

W jaki inny jeszcze sposób można określać prędkość obiektu (oprócz opisanego wyżej).
Prosiłbym o jakąś wskazówkę, może miał już ktoś do czynienia z podobnym problemem?
Każda literatura mile widziana.

Pozdrawiam
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1425
Skąd: Polska
Wysłany: 13-10-11, 19:17   

Cytat:
Witam, tworzę układ (sterownik) oświetlenia ścieżki chodnikowej
nie prościej zamontować czujki ruchu do każdej lampy?
 
     
Lucius 
Uczestnik forum



Pomógł: 35 razy
Dołączył: 01 Sty 2007
Posty: 463
Skąd: Tarnów
Wysłany: 14-10-11, 22:37   

Pomysł Kolegi scat wbrew pozorom jest słuszny i co najważniejsze najprostszy, ale ma jedną wadę lampa zapali się jak już nią miniemy lub niewiele "przed"... (Zakładam takie ustawienie, aby obsługiwała ruch dwukierunkowy)...

Aby uzyskać efekt zapalania oświetlenie odpowiednio "przed" należało by się wyposażyć w jakieś klocki automatyki - najlepiej swobodnie programowalne np.: moduł Millenium, który mozna zakupić w OEM Automatic.

Po przez stworzenie logiki mamy możliwość określić i obsłużyć nie tylko kierunek ruchu ale i prędkość... Oczywiście na każdej lampi i tak musiałby być czujnik ruchu, ale podłączony nie bezpośrednio do lampy ale do owego sterownika...

Dostępne systemu "Inteligentnego domu: tego tematu nie załatwią.



Zanim jednak zacznę się rozpisywać proszę o szczegóły praktyczne, ile lamp jak ustawione, jakie urządzenie będzie odpowiedzialne za "powolne zapalanie lampy", itp...
_________________
Pozdrawiam.
Łukasz Makowej
 
     
pablo5 
Uczestnik forum


Dołączył: 11 Paź 2011
Posty: 2
Skąd: Praszka
Wysłany: 17-10-11, 12:44   

Dziękuję za pierwsze konstruktywne odpowiedzi. (Tak na marginesie to na innym forum zrównali mnie z ziemią, że nic nie umiem, mam poczytać i że jest to zadanie szkolne).

Cytat:
Pomysł Kolegi scat wbrew pozorom jest słuszny i co najważniejsze najprostszy, ale ma jedną wadę lampa zapali się jak już nią miniemy lub niewiele "przed"...

Dokładnie o to chodzi, aby lampa nie zapalała się po jej minięciu, lecz przed.

Zaproponowany moduł Millenium zainteresował mnie i muszę mu się bliżej przyjrzeć.

Co do praktycznej realizacji to lamp będzie 10. Powolne zapalanie lamp ma nadzorować mikrokontroler wykorzystujący sygnał PWM, a więc wchodzi w grę oświetlenie diodowe. Oczywiście ruch dwukierunkowy.
 
     
marcin_l85 
Uczestnik forum
wiedze trzeba chłonąć


Pomógł: 6 razy
Wiek: 33
Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 283
Skąd: Ostrówek
Wysłany: 18-10-11, 14:27   

nie siedze w temacie ale sie zastanawiam czy są w przystepnych cenach jakieś bramki na podczerwień. bo gdyby były to na pierwszej i ostatniej lampie mozna dac zapalanie natychmiastowe plus sygnał na zapalenie nastepnej... tak sobie marze:)))))))
_________________
Trzech znakomitych myślicieli:
--> Erazm z Rotterdamu
--> Tales z Miletu
--> Sedes z Bakielitu:)))))))))))))))
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group