Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacjia alarmowa w budynku bez zasilania!!!
Autor Wiadomość
solek01 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 37
Skąd: przemysl
Wysłany: 22-08-11, 10:56   Instalacjia alarmowa w budynku bez zasilania!!!

Mam budynek w którym nie ma dostępu do sieci a potrzebuję założyć alarm, bo złodzieje się kręcą. Jak proponujecie rozwiązać ten problem? Ile wytrzyma akumulator bez ładowania?
Dodam że planuję założyć 3-4 czujki (jakieś odporne na małe zwierzątka). Na jakiej centrali proponujecie to rozwiązać?
 
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 346
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 24-08-11, 23:35   

Jak założysz prostego Satela np CA6 i aku 17Ah powinna wystarczyć podmiana aku raz na tydzień na porządnie naładowany egzemplarz. Aczkolwiek pozostaje pytanie czy sam dźwięk syreny odstraszy złodzieji / zmobilizuje kogoś do interwencji w budynku.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
solek01 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 37
Skąd: przemysl
Wysłany: 25-08-11, 07:40   

Raczej nie odstraszy bo jest to specyficzne środowisko, dlatego planuje podłączyć się pod jakąś firmę ochroniarską
 
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 346
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 25-08-11, 20:55   

To musisz liczyć się albo z założeniem większego aku (można skorzystać z samochodowego) albo częstszym jeżdżeniem i wymianą standardowego aku w centrali. Podłączenie do ochrony to zapewne radio albo gsm a jeden i drugi moduł trochę prądu potrzebuje. Szczególnie gsm przy słabym sygnale z bts-a.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 111
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1441
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 27-08-11, 00:11   

Możesz to zrobić na samym module GSM. bez centrali alarmowej.
Moduł powiadomi na komórkę. Też centrala może zadzwonić na kablową linie telefoniczną.
Firma ochroniarska na swój nadajnik też potrzebuje zasilania.
marek
 
     
solek01 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 37
Skąd: przemysl
Wysłany: 29-08-11, 12:31   

rozważam założenie wiekszego akumulatora samochodowego, powiadomienie gsm.
 
     
solek01 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 37
Skąd: przemysl
Wysłany: 20-09-11, 10:35   

Poszukałem trochę i najkorzystniej będzie właśnie jak kolega Marek9 proponował na module GSM. Zastanawiam się dodatkowo nad panelem słonecznym ale nie wiem czy on naładowałby odpowiednio akumulator.
 
     
andrzej_d
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-12, 00:22   

Panel sloneczny z modułem ładowania bedzie kosztował do 500zł brutto
panel 50W
modul do 10A

Zainstalowałem wiele takich systemów, wszystko działa bezawaryjnie.

Pozdrawiam
Andrzej
 
     
elektro011 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Wrz 2012
Posty: 59
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 25-07-14, 10:32   

A w nocy? Rozumiem, że będzie wykorzystywany akumulator. Ciekawe, powinno wystarczyć - w sumie taki system, nie potrzebuje nie wiadomo jakiej energii.
Proponuję podpytać jeszcze tych ekspertów od zabezpieczeń http://www.mieszkajbezpie...pytaj-eksperta/ z pewnością starli się już z tego typu problemem.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group