Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Okablowanie instalacji alarmowej
Autor Wiadomość
radolwvi 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 48
Skąd: Kraków
Wysłany: 20-12-11, 07:43   Okablowanie instalacji alarmowej

Witam,

chciałbym z góry przeprosić, jeśli temat się powtarza, ale chciałbym usłyszeć jasno powody "za" i "przeciw" stosowaniu jednego bądź drugiego rozwiązania. Otóż, przeglądając kilka źródeł i po zasięgnięciu opinii od różnych instalatorów wciąż nie wiem jednoznacznie czy okablowanie instalacji SSWiN powinno być zrobione skrętką czy kompletnie nieekranowanym przewodem. Firma Satel np. w instrukcjach podaje, że nie wolno używać kabli ekranowanych. Mógłbym prosić fachowców o powód dlaczego tak jest? I jakiego rozwiązania sami używacie?

Pozdrawiam,
Adrian.

P.S. Znalazłem coś takiego:
CYTAT
Staram się używać wyłącznie przewody nieparowane (np. "domofonowe" TDY). Wynika to z trzech rzeczy:
1. połączenia w systemach alarmowych nie są symetryczne (w przeciwientie do połączeń telefonicznych czy komputerowych), niewłaściwe użycie przewodu o budowie parowej może zakłócić transmisję.
2. popularny przewód o budowie parowej tzw "skętka" zajmuje 3x więcej miejsca niż TDY 6x0,5. W małym systemie nie ma to żadnego znaczenia, ale jak mamy w jednej szafce 16 wejśc na płycie i powiedzmy dwa ekspandery wejść8x to jest to znaczny problem. Przewody typu skrętka zajmują 3x więcej miejsca.
3. Skrętka jest bardzie sztywna, i trudniej się montuje i podłącza czujki.
Jednak opinie fachowców będą mile widziane. :)

Dziękuję,
pozdrawiam.
 
 
     
darek_wp 
Uczestnik forum
SQ9OJV


Pomógł: 58 razy
Dołączył: 27 Sie 2010
Posty: 346
Skąd: nowy sącz
Wysłany: 21-12-11, 21:58   

W przypadku małych systemów i niewielkich odległości pomiędzy elementami systemu a centralą typ zastosowanych przewodów nie ma większego znaczenia. Również jeśli chodzi o transmisję danych pomiędzy elementami systemu w przypadku małych odległości nie ma to większego znaczenia. Szczególnie, że w typowych systemach montowanych w mieszkaniach najczęściej jest to transmisja z czujników typu "zamknij/otwórz" obwód. Problem zaczyna się przy komunikacji centrali z manipulatorami na większe odległości. W tym przypadku skrętka komputerowa oznacza kłopoty. Również komunikacja pomiędzy centralą a modułami wyniesionymi (ekspandery, sterowniki zamków, czytniki kart RFID) odbywa się w formie transmisji cyfrowej i skrętka nie jest odpowiednim medium transmisyjnym. Sprawą równie ważną jest grubość i sztywność przewodu oraz to, że skrętka (szczególnie tańsze egzemplarze) przy niezachowaniu odpowiedniego promienia gięcia może znacząco zmieniać swoje parametry i wprowadzać dodatkowe zakłócenia i tłumienności w linię transmisyjną.
Podsumowując - lepiej i bezpieczniej w systemach alarmowych stosować zalecane przez producentów systemów przewody tzw domofonowe.
_________________
Nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia - pozostaje kwestia kosztów...
 
     
scat 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 117 razy
Dołączył: 26 Lut 2009
Posty: 1423
Skąd: Polska
Wysłany: 23-12-11, 00:00   

darek_wp napisał/a:
szczególnie tańsze egzemplarze
aluminiowe miedziowane mają bardzo duże tłuminie 305 m można kupić za ok 100 zł
 
     
fussy 
Aktywny uczestnik forum
Samozwańczy Expert


Pomógł: 121 razy
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 965
Skąd: łódzkie
Wysłany: 25-12-11, 22:52   

Witam

Ja też mogę te opinie potwierdzić. Tym bardziej, że sam je chyba kiedyś pisałem. :mrgreen:
;-)

Skrętka też ma jakieś zalety. Przykładowo jeśli chcemy podłączyć urządzenie, do którego ona (skrętka) się nadaje (np. IP kamerę) to nie musimy dodatkowo doprowadzać przewodu.


Ale..

radolwvi napisał/a:
czy okablowanie instalacji SSWiN powinno być zrobione skrętką czy kompletnie nieekranowanym przewodem.


tego pytanie nie rozumiem ... skrętka też jest na ogół "kompletnie nie ekranowana"

pzdr
-DAREK-
_________________
谦虚 使 人 进步
 
     
radolwvi 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Lut 2011
Posty: 48
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-12-11, 09:15   

fussy napisał/a:
tego pytanie nie rozumiem ... skrętka też jest na ogół "kompletnie nie ekranowana"

Wybacz, chodziło mi raczej o to czy prowadzić przewody ekranowane czy nie. Pzdr!
 
 
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 111
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1441
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 26-12-11, 10:07   Re: Okablowanie instalacji alarmowej

radolwvi napisał/a:
CYTAT
Staram się używać wyłącznie przewody nieparowane (np. "domofonowe" TDY). Wynika to z trzech rzeczy:
1. połączenia w systemach alarmowych nie są symetryczne (w przeciwientie do połączeń telefonicznych czy komputerowych), niewłaściwe użycie przewodu o budowie parowej może zakłócić transmisję.

Te najważniejsze , czyli mogące dawać falszywe alarmy są akurat symetryczne.
Trzeba jeszcze wiedzieć, co daje skrętka.
Rozpatrywanie okablowania bez typu centrali jest bez sensu.
Różne są sposoby tłumienia róznych zakłóceń. Można zrobić pancerz do osobówki, ale w jakim celu. Prezydent Obama ma w swojej nawet podstawę panerną.
Potrzebna jest praktyka i wyczucie = doświadczenie.
Jeszcze trochę o ekranie. Ten w skrętce komputrowej to kant i oszusztwo. Może zlikwiduje jakieś przepięcia na poziomie 2kV do 1 kV, a moze i nie.
Podlącz kolego nim mikrofon na 20 m to zobaczysz jak działa. Ja też sie na to kiedyś nabrałem. Oczywiście stosując nie do mikrofonu.
Przyzwoicie ekranowane kable robi Centrokabel. Jak zrobisz alarm w promieniu 5km od lotniska Okęcie to sie przekonasz ,czy ekran coś daje.
marek
 
     
waldekw 
Uczestnik forum


Dołączył: 08 Sie 2012
Posty: 54
Skąd: PL
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 02-11-14, 17:41   

Sporo się od tego czasu pozmieniało. Teraz coraz popularniejsze są bezprzewodowe czujki ruchu.
 
     
elektro011 
Uczestnik forum


Dołączył: 21 Wrz 2012
Posty: 59
Skąd: Warszawa
Ostrzeżeń:
 6/3/6
Wysłany: 03-11-14, 07:36   

Wiesz, wygodniejsze - nie trzeba ciągnąć okablowania, wiercić, chować tego w ścianie lub w rynnach. Sam montaż jest kilkukrotnie szybszy. Sprowadza się do odpowiedniego rozlokowania czujek ruchu, montażu manipulatora i centralki. Takim systemem może być Micra z firmy Satel - tu masz trochę więcej info na jej temat https://www.mieszkajbezpi....--male-obiekty

Ale bezprzewodowe czujki można zamontować w większości systemów.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group