Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z podłączeniem domofonu
Autor Wiadomość
favor00 
Uczestnik forum


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 3
Skąd: olsztyn
Wysłany: 26-03-12, 20:07   Problem z podłączeniem domofonu

Witam.
Mam problem z podłączeniem domofonu UnifonnTK6.
4 kable do podłączenia biały, czerwony, niebieski i pomarańczowy.

Próbowałem już większosc kombinacji ale uciążliwe jest ciagłe bieganie po schodach i dzwonienie i sprawdzanie :D

Proszę o pomoc!!!
 
     
elplum 
Uczestnik forum
elplum


Pomógł: 11 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 163
Skąd: Lublin
Wysłany: 26-03-12, 20:35   

Jest to uniwersalny unifon do instalacji analogowej , ale według mnie brakuje ci kolego 1 żyły. ( system 4+1)
 
     
favor00 
Uczestnik forum


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 3
Skąd: olsztyn
Wysłany: 26-03-12, 20:41   

Jak to brakuje?? Chyba jest to nie możliwe z ściany wychodzą tylko 4. Kiedyś miałem domofon i działał, ale potem nie wiem co się z nim stało. Od kąt pamiętam były 4 kabelki ;)
 
     
elplum 
Uczestnik forum
elplum


Pomógł: 11 razy
Wiek: 42
Dołączył: 24 Paź 2010
Posty: 163
Skąd: Lublin
Wysłany: 26-03-12, 21:49   

1. wspólna masa
2. + mikrofonu
3.+ słuchawk
4. wywołanie
5. elektrozamek


system 4+1
 
     
favor00 
Uczestnik forum


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 3
Skąd: olsztyn
Wysłany: 26-03-12, 22:13   

yhyyyy czyli co ktos mi ukradl kabel ?????????????<lol>
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1083
Skąd: Suwałki
Wysłany: 27-03-12, 16:40   

Należy użyć zacisków 1,2,3,4 pamiętając o obecności zworek umieszczonych powyżej zacisków 7,8

Wystarczą wtedy 4 żyły w kablu.
_________________
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
tokas 
Uczestnik forum


Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-05-12, 19:04   

Kolego masz prawdopodobnie tak
1- masa
2- słuchawka
3- wywołanie
4- mikrofon (zwarcie do masy zwalnia rygiel)

żeby odgadnąć co jest co potrzebujesz użyć woltomierza
napięcia powinny wyglądać mniej więcej tak
masa - słuchawka - ok 6V ale po podłączeniu miernika powinno spadać powoli do 0 (rozładowanie kondensatora separującego wzmacniacza m.cz.
masa - mikrofon - ok 6V cały czas
masa - wywołanie - 0V
oczywiście w poszukiwaniach musisz pamiętać że masa ma najniższy potencjał więc zwracaj uwagę na polaryzację
 
     
Marek9 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 110 razy
Wiek: 111
Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 1441
Skąd: Sulejówek
Wysłany: 10-05-12, 22:32   

tokas napisał/a:
Kolego masz prawdopodobnie tak
1- masa
2- słuchawka
3- wywołanie
4- mikrofon (zwarcie do masy zwalnia rygiel)

Jest to 4-przewodowka .
tokas napisał/a:
żeby odgadnąć co jest co potrzebujesz użyć woltomierza
napięcia powinny wyglądać mniej więcej tak
masa - słuchawka - ok 6V ale po podłączeniu miernika powinno spadać powoli do 0 (rozładowanie kondensatora separującego wzmacniacza m.cz.
Nieprawda, "0V".
I nie rozladowanie, ale ładowanie kondensatora.
tokas napisał/a:
masa - mikrofon - ok 6V cały czas
Nieprawda. Z reguły to bywa 9V,10V lub 12V.
Czasem bywa 4-przewodówka na słuchawce.
marek
 
     
maksiorek 
Uczestnik forum


Dołączył: 31 Lip 2012
Posty: 2
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 31-07-12, 15:45   

Jak niedawno podłączałem domofon w swoim mieszkaniu to zgodnie z instrukcją podłączenia kabli poza piskiem nic nie działało :mrgreen: jak przyszedł szpec to zrobił ale całkiem inaczej niż było napisani a poza tym coś grzebał w centralce przy drzwiach. Także jak chcesz to podłączyć w bloku to wszystko jest możliwe.
 
     
Domele_pl 
Uczestnik forum


Dołączył: 28 Mar 2012
Posty: 39
Skąd: Łódź
Wysłany: 20-08-12, 00:09   

na moje oko tutaj też czegoś brakuje, proszę napisać czy problem został rozwiązany i który sposób pomógł! :) Pozdrawiam!
 
     
marcinhaha 
Uczestnik forum


Dołączył: 10 Lip 2013
Posty: 1
Skąd: Zapiecek
Wysłany: 10-07-13, 22:50   

Witam może się podłączę :]

Może mi ktoś powie jak mam podłączyć kable? bo brakuje mi już pomysłów konfiguracja na zdjęciu przewodów przypadkowa.

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group