Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja TV
Autor Wiadomość
solek01 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 37
Skąd: przemysl
Wysłany: 25-03-13, 18:27   Instalacja TV

Ile kabli ciągnąć do gniazdek telewizyjnych, chodzi mi o to czy warto montować gniazdka RTV-SAT jak teraz jest telewizja cyfrowa. Oraz gdzie najlepiej umiejscowić rozdzielnię teletechniczną w domku jednorodzinnym. Dodam, że jest piwnica z garażem, parter, piętro i poddasze. Zastanawiam się nad poddaszem ale czy nie będzie tam za zimno lub za gorąco. Poddasze będzie docieplone, nieogrzewane.
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 26-03-13, 08:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
elmacher 
Uczestnik forum
elmacher


Pomógł: 4 razy
Wiek: 66
Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 82
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 25-03-13, 20:22   

Na poddaszu zamontuj skrzynkę w której będziesz miał możliwość rozgałęzienia instalacji na
poszczególne pokoje lub piony .Instalację rozprowadza się wtedy w stylu gwiazdy ,jest to
najwygodniejsze rozwiązanie . Istnieje wówczas możliwość dopasowania parametrów
poszczególnych gałęzi systemu antenowego. \:D/
 
 
     
myśliciel 
Uczestnik forum


Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 35
Skąd: południe
Wysłany: 25-03-13, 20:31   

Witam
Także moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie zlokalizowanie skrzynki na poddaszu (jak najbliżej anten). Do gniazd w systemie gwiazdy jeden przewód do zwykłych pokoi, natomiast do salonu (lub pomieszczenia gdzie przewidujesz mieć kino domowe - centrum tv) dwa przewody. Oczywiście najlepiej było by do każdego gniazda doprowadzić po dwa przewody, ale to powinno być poparte zdecydowanymi potrzebami - w przeciwnym razie będzie to przerost formy nad treścią, choć nie ukrywam, że zdarzało mi się i takie instalacje wykonywać - wszystko zależy od Inwestora...
Pozdrawiam
 
     
muti 
Uczestnik forum
Komputerek



Pomógł: 2 razy
Wiek: 40
Dołączył: 28 Kwi 2011
Posty: 18
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 26-03-13, 04:44   

Do każdego gniazda wystarczy jeden kabel. Zakładając nawet odbiór sygnałów DVB-T oraz SAT, to są to sygnały o różnych częstotliwościach (DVB-T do 1GHz, SAT powyżej 1GHz). Takie sygnały można sumować do jednego kabla albo sumatorem albo filtrem, jak kto woli.

Gniazda RTV często mają wbudowane splittery sygnału i wtedy każde wyjście w gniazdku ma ten sam sygnał. Podłączając dekoder SAT lub DVB-T urządzenie samo z siebie wykorzysta odpowiednie pasmo sygnałowe.

Są też bardziej profesjonalne gniazda z wbudowanym filtrem i wtedy na wyjście SAT z kabla filtrowane są sygnały tylko powyżej 1GHz, na wyjście TV do 1GHz a na wyjście R do 200MHz dodatkowo dotłumione o 10dB w porównaniu do sygnałów TV i SAT.

Więc jeden kabelek do każdego gniazda w zupełności wystarczy.

Możesz rozważyć jeszcze jeden wariant - przeciągnięcie dodatkowego kabla np typu RG11 z garażu/piwnicy na poddasze (jeśli to tam zrobisz punkt podziału). Byłaby to gotowa instalacja do podłączenia ewentualnej TV kablowej, jeśli coś takiego jest w okolicy.
_________________
Pozdrawiam,
Marek
 
     
myśliciel 
Uczestnik forum


Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 35
Skąd: południe
Wysłany: 26-03-13, 07:31   

muti napisał/a:
Więc jeden kabelek do każdego gniazda w zupełności wystarczy.
Kolego o tym co napisałeś powyżej zapewne każdy elektryk wie, nie wziąłeś jednak pod uwagę dekoderów z opcją nagrywania, które z kolei wymagają podania dwóch niezależnych sygnałów z multiswitcha lub bezpośrednio z anteny... Dlatego zasugerowałem aby do salonu (lub innego miejsca lokalizacji kina domowego) doprowadzić dwa przewody, bo z reguły tam są montowane tego typu dekodery... Doprowadzając jeden przewód praktycznie uniemożliwiasz jednoczesne oglądanie i nagrywanie dwóch różnych kanałów...
Pozdrawiam
 
     
solek01 
Uczestnik forum


Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 37
Skąd: przemysl
Wysłany: 26-03-13, 18:51   

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zrobię tak jak "myśliciel" proponuje, bo myślę że to będzie najlepszym rozwiązaniem. Ktoś wspominał o kablówce ale jest to wioska dość gęsto zaludniona i duża, ale nie ma kablówki i niesłyszałem aby takową ktoś chciał rozwijać. Napewno wyciągnę przewód XZTKMXPEW do bramy do domofonu i sterowania bramą i telefoniczny na ścianę. Zastanawiam się jeszcze czy coś nie wyciągnąć do anteny do internetu bezprzewodowego bo jest popularny w okolicy tylko nie wiem jaki przewód.
 
     
myśliciel 
Uczestnik forum


Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 35
Skąd: południe
Wysłany: 27-03-13, 07:42   

solek01 napisał/a:
Zastanawiam się jeszcze czy coś nie wyciągnąć do anteny do internetu bezprzewodowego bo jest popularny w okolicy tylko nie wiem jaki przewód.
Przewód do anteny internetowej zależy od typu anteny, ja bym polecał doprowadzenie skrętki są to najczęściej stosowane rozwiązania, anteny wymagające innego przewody z reguły mają fabrycznie podpięty przewód...
Pozdrawiam
 
     
michcio 
Uczestnik forum


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 02 Kwi 2008
Posty: 184
Skąd: Modliborzyce
Wysłany: 29-03-13, 00:04   

Do miejsc gdzie będą gniazda antenowe radzę doprowadzić też skrętkę przynajmniej kat. 5E. Obecnie każdy telewizor ma port Ethernet do sieci LAN. O WiFi nie ma nawet co mówić, do laptopa i internetu wystarczy, ale do strumieniowania np. filmu z komputera do telewizora się nie nadaje, tym bardziej, że trzeba strumień wysłać w obie strony tym samym kanałem.
 
     
Servitronic 
Uczestnik forum


Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: Konstancin-Jeziorna
Wysłany: 21-05-13, 09:06   

Proponuję rozprowadzić instalację wg rysunku zamieszczonego na stronie http://servitronic.com.pl...ndywidualne.php
 
     
mar_cik 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 840
Skąd: Zabierzów
Wysłany: 21-05-13, 10:09   Re: Instalacja TV

solek01 napisał/a:
Dodam, że jest piwnica z garażem, parter, piętro i poddasze. Zastanawiam się nad poddaszem ale czy nie będzie tam za zimno lub za gorąco. Poddasze będzie docieplone, nieogrzewane.

Poddasze (nawet docieplone) to temperatury od ujemnych do bardzo wysokich, wykraplanie wilgoci, kurz, pajęczaki.
W domu jednorodzinnym nawet piętrowym nie ma żadnego problemu z umieszczeniem węzła RTV czy TV w piwnicy czy na parterze. Długość kabli od anten (bardzo dobre kable kupić nie problem) nie ma tu znaczenia.
Dajemy tam gdzie jest wygodne z punktu widzenia obsługi, warunków środowiskowych i rozprowadzenia instalacji.
 
     
utopia 
Uczestnik forum


Pomógł: 3 razy
Wiek: 50
Dołączył: 31 Mar 2013
Posty: 33
Skąd: Poznań
Wysłany: 21-05-13, 20:19   

Zanim kolega położy "jakiś kabel " wg "jakiegoś " rysunku to wpierw należy wybrać system którym będziemy wysysłac sygnały co i jakie sygnały chcemy wysyłac ...
Nie bez znaczenia jest jaki wzmacniacz będzie zasilał cały system .
Ja się nie znam ale żeby nie było płaczu że tyle dobrych rad a wyszło jak zawsze...
Rozprowadzanie kabli w gwiazdę do każdego docelowego pokoju moze okazać się problematyczne gdyż mamy wtedy same gniazda koncowe i wzmacniacz może nie ogarnąć rozgałęxienia np 1na 9 czy więcej
 
     
Servitronic 
Uczestnik forum


Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: Konstancin-Jeziorna
Wysłany: 17-06-13, 09:12   

Wygodniej założyć skrzynkę krosową na poddaszu. Ułatwi to modernizacje instalacji w przypadku zmian w instalacji, a rozkładanie kabli w gwiazdę umożliwi rozprowadzenie sygnału satelitarnego. W momencie zakładania instalacji lub w przyszłości. Rozkładając kable szeregowo (instalacja tylko RTV) jest potrzebne dobieranie poszczególnych gniazd w celu uzyskania sygnału na wyjściu gniazd w granicach normy.
 
     
fussy 
Aktywny uczestnik forum
Samozwańczy Expert


Pomógł: 121 razy
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 965
Skąd: łódzkie
Wysłany: 17-06-13, 22:41   

Witam

Kolega Marek (mar_cik) zaproponował aby skrzynka rozdzielcza rtv znajdowała się nie na poddaszu domu, tylko niżej - na poziomie parteru czy piwnicy.

Ja w pełni popieram takie rozwiązanie. Najlepiej przy szafce telekom/komputerowej. Odległości z anteny do szafki nie są w przypadku domów aż takie długie, a jeśli ktoś przewiduje dołożenie anteny - można zostawić rezerwową rurkę pozwalającą późniejsze wciągniecie dodatkowego przewodu.

Ale ja chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt sprawy. Jest to forum specjalistyczne. Tyle tu się mówi o ochronie p.przepięciowej, stosowaniu ograniczników przepięć, aby nie doszło do niemiłych zdarzeń. I z przykrością muszę powiedzieć, że niektórzy proponują rozwiązania na bakier z tą ochroną p.przepięciową. Takie błędne rozwiązania proponował Dipol (koncepcja tzw Domnet) i proponuje je kol. Servitronic. Te rozwiązania to najlepszy sposób na uszkodzenie swoich drogich urządzeń nawet od odległego wyładowania atmosferycznego 100m i dalej.

pzdr
-DAREK-
_________________
谦虚 使 人 进步
 
     
Servitronic 
Uczestnik forum


Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 12
Skąd: Konstancin-Jeziorna
Wysłany: 18-06-13, 10:38   

Witam,
W przypadku przerabiania instalacji RTV na instalacje RTV-SAT na Multiswitchu. Należy dołożyć od 4-rech do 8-miu kabli odpornych na UV. Od centralki antenowej na dach budynku prowadzi się od 1-ego do 12-tu kabli antenowych. I nie jest proste i tanie doprowadzenie takiej ilości kabli przy modernizacji instalacji antenowej. Dlatego proponował bym jednak zakładanie centralki RTV w tym wypadku na poddaszu.

W celu zabezpieczenia przed wyładowaniami atmosferycznymi. Należy skrzynkę antenową lub szafę Rakową uziemić i założyć zabezpieczenia przepięciowe na kablach antenowych. Masy wszystkich urządzeń w skrzynce uziemić. Kabel antenowy i inne urządzenia RTV-SAT są dobrze ekranowane. Z doświadczenia wiem że, częściej występują uszkodzenia urządzeń podłączonych do innego rodzaju kabli (nie ekranowanych np. skrętki komputerowej) niż dobrze zabezpieczonej centralki antenowej.

Pozdrawiam Zbyszek
_________________

 
     
utopia 
Uczestnik forum


Pomógł: 3 razy
Wiek: 50
Dołączył: 31 Mar 2013
Posty: 33
Skąd: Poznań
Wysłany: 23-06-13, 18:10   

Wszyscy piszą o zabezpieczeniach przepięciowych , odgromnikach itd w sieci a widział który jak wygląda urządzenie po trafieniu piorunem?

Nawet wiadro ochronników możecie tam wsadzić i tak zostanie tylko kupa spalenizny
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group