Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jack
27-09-09, 19:44
Zasilanie klap dymowych
Autor Wiadomość
pakison 
Uczestnik forum


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 28
Skąd: lublin
Wysłany: 26-09-09, 00:07   Zasilanie klap dymowych

Witam mam problem czy ktoś z was pracował już nad projektem albo wykonaniem podłączenia zasilania klap dymowych typu DX-4 albo LX-4?
Chodzi mi o to ile można ich najwięcej podłączyć w jeden obwód jakie obciążenie przyjąć, czy trzeba używać kilku przewodów by wysterować te klapy czy wystarczy jeden np HTKSH ? Czytałem gdzieś że trzeba osobno zasilić siłownik a osobno wyzwalacz, czy ktoś wie jak to jest tak naprawdę? dziękuję za ewentualne informacje. Pozdrawiam Pakison
 
     
fussy 
Aktywny uczestnik forum
Samozwańczy Expert


Pomógł: 121 razy
Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 965
Skąd: łódzkie
Wysłany: 26-09-09, 09:35   

Witam

Takie pytanie - czy kolega nie pomylił klap? Z tego co kojarzę to w/w klapy są klapami pożarowymi odcinającymi (a nie do oddymiania).

Niedawno wykonywałem projekt serwerowni łącznie z zabezpieczeniami i sterowaniem do LX. Z tego co pamiętam osobne połączenie realizowałem do wyzwalacza i siłownika klapy.

pzdr
-DAREK-
_________________
谦虚 使 人 进步
 
     
a12nd
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-10, 00:10   

Witam

Klapy pożarowe odcinające na budowie często nazywane są po prostu klapami dymowymi- prawdopodobnie stąd nieporozumienie. To ile należy doprowadzić przewodów najlepiej sprawdzić w DTR. W instalacji którą obecnie wykonuję wystarczy jeden kabel i to w dodatku YDY.
pozdrawiam
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 35
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-02-10, 11:43   

WITAM . Kolego a12nd coś ci się pomyliło . Nie ma kabli YDY , są jedynie przewody o takim oznaczeniu . Elektryk powinien używać fachowego języka , świadczy to o jego kompetencji i wiedzy . A z tym przewodem YDY to ........
 
     
a12nd
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-10, 16:03   

Elektromonter2 napisał/a:
WITAM . Kolego a12nd coś ci się pomyliło . Nie ma kabli YDY , są jedynie przewody o takim oznaczeniu . Elektryk powinien używać fachowego języka , świadczy to o jego kompetencji i wiedzy . A z tym przewodem YDY to ........


Przepraszam bardzo chodzi oczywiście o przewód YDY. Swiadczy to tak bardzo o mojej niekompetencji ze po przeczytaniu Twojego postu płakałem jak dziecko przez pół nocy. Poza tym nigdzie nie napisałem, że jestem elektrykiem a do tego wszystkiego pozdrawiam!
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 35
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-02-10, 18:23   

WITAM . Może i kolega powinien płakać , ale ze swojej niewiedzy , a nie z tego , że zwróciłem ci uwagę . Skoro nie jesteś elektrykiem , ale wykonujesz zawód elektryka powinieneś znać takie podstawowe określenia . Montujesz klapy i i nie odróżniasz kabla od przewodu ? Twój wyraz kpiny oznacza jak traktujesz elektrykę , .....
Znam wielu takich co robiło przy instalacjach , a dla nich istniała tylko jedna nazwa - kabel . '' Kabel YDY '' był uniwersalny - do układania w ziemii , powietrzu i budynkach . Tak więc kolego nie określaj wszystkiego jako kabel . Ja tyko upominam kolegę , że fachowiec powinien starać się używać określeń profesionalnych .
 
     
Rieux 
Uczestnik forum


Wiek: 36
Dołączył: 25 Mar 2009
Posty: 2
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-10-10, 19:25   

Na terenie budowy P.C.T w Gdańsku do zasilania siłowników klap dymowych, pożarowych odcinających czy też upustowych używamy przewodu HDGs 2x2,5^2; do łączenia modułów sterujących elementami pętli dozorowej SAP YnTKSYekw 1x2x1^2, zaś do łączenia modułów sterujących z centralami oddymiania, zasilaczami buforowymi oraz centralami zabezpieczeń ogniowych stosujemy przewody HDGs 2x1^
_________________
Mój majster mówi: "Masz pełną fazę na przewodzie ochronnym?? Wypnij go z puszki i wcale go nie podłączaj"
Ja myślę: "Chyba go popier..oliło"
 
     
Chris0659 
Uczestnik forum


Dołączył: 22 Kwi 2013
Posty: 1
Skąd: Zabrze
Wysłany: 22-04-13, 14:28   

Widać ilu elektryków tyle zdań na temat podłączenia klap dymowych hehe No cóż... w naszym kraju tak poprostu jest :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group